Truskawkowa pianka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

766

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

53 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

5 łyżek

5 łyżek

masa truskawkowa:

1 kilogram

2 opakowania

3 łyżki

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy końcówkami do mieszania.

Krok 2

Ciasto wylewamy na blachę (prostokątną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160*C i pieczemy 10-15 minut.

Krok 3

Galaretki rozpuszczamy w około 800 ml wrzątku, ostawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy.

Krok 4

Gdy galaretka nieco stężeje, łączymy ją z musem. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, po czym strudzimy i dodajemy do masy.

Krok 5

Masę ostawiamy do częściowego stężenia, a następnie wylewamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, by stężała.

Krok 6

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i kleksami dekorujemy ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Truskawkowa pianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Truskawkowa pianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Truskawkowa pianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Truskawkowa pianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Truskawkowa pianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Truskawkowa pianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Truskawkowa pianka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej