Twarożek z gruszką i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Twarożek z gruszką i orzechami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

10

heart
272 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

488 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Twarożek przełóż do miseczki. Gruszki umyj i wykrój gniazda nasienne.

Twarożek z gruszką i orzechami  - Krok 1

Krok 2

Gruszki pokrój w kostkę. Dodaj do twarożku. Wymieszaj i podziel na porcje. Orzechy rozkrusz i posyp po wierzchu.

Twarożek z gruszką i orzechami  - Krok 2
Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Łukasz Wymysło

    Łukasz Wymysło , 18.11.2020

    Osobiście bardzo lubię twaróg z różnymi owocami, ale w tej postaci jem pierwszy raz. Przyprażone orzechy włoskie robią naprawdę swoją robotę, genialne nadają wyrazistości potrawie, cynamon tutaj bardzo pasuje, co mi się najbardziej spodobało, nie dodałem grama cukru, owoce i ich sok same z siebie nadają słodyczy w potrawie. Polecam wszystkim to zrobić Naprawdę, super wyszło.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Twarożek z gruszką i orzechami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Twarożek z gruszką i orzechami Twarożek z gruszką i orzechami

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Lekki serek wiejski to popularny produkt składający się z twarogu oraz śmietanki. Jest bogatym źródłem wartościowego białka, a jego delikatny smak sprawia, że można podawać go w wielu różnych wersjach – zarówno na słono, jak i na słodko, z warzywami lub z owocami. Doskonale smakuje połączony z gruszką, i taką właśnie kompozycję stosujemy w proponowanym przepisie. Wybierz soczyste odmiany tych owoców np. Klapsy lub Konferencje. Wszystkie inne również będą odpowiednie. Wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku cynamonem lub kardamonem, jeśli tylko masz ochotę na drobną modyfikację. Niewielką garść orzechów włoskich pokrusz, a potem posyp nimi serek z owocami. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podprażenie ich na suchej patelni – będą wtedy bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Wykorzystaj ten sprawdzony pomysł na szybką, zdrową i fit przekąskę. Twarożek z gruszką i orzechami jest pożywny i pozwoli zaspokoić głód przed obiadem. Życzymy smacznego!