
Składniki
500 gramów
2 sztuki
25 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Twarożek przełóż do miseczki. Gruszki umyj i wykrój gniazda nasienne.

Krok 2
Gruszki pokrój w kostkę. Dodaj do twarożku. Wymieszaj i podziel na porcje. Orzechy rozkrusz i posyp po wierzchu.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Twarożek z gruszką i orzechami
mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Lekki serek wiejski to popularny produkt składający się z twarogu oraz śmietanki. Jest bogatym źródłem wartościowego białka, a jego delikatny smak sprawia, że można podawać go w wielu różnych wersjach – zarówno na słono, jak i na słodko, z warzywami lub z owocami. Doskonale smakuje połączony z gruszką, i taką właśnie kompozycję stosujemy w proponowanym przepisie. Wybierz soczyste odmiany tych owoców np. Klapsy lub Konferencje. Wszystkie inne również będą odpowiednie. Wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój owoce na drobne kawałki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dopraw do smaku cynamonem lub kardamonem, jeśli tylko masz ochotę na drobną modyfikację. Niewielką garść orzechów włoskich pokrusz, a potem posyp nimi serek z owocami. Dobrym pomysłem będzie wcześniejsze podprażenie ich na suchej patelni – będą wtedy bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Wykorzystaj ten sprawdzony pomysł na szybką, zdrową i fit przekąskę. Twarożek z gruszką i orzechami jest pożywny i pozwoli zaspokoić głód przed obiadem. Życzymy smacznego!