Twarożek z warzywami

pieczywo graham z polędwicą sopocką

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

12

287 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

250 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

4 łyżki

8 sztuk

4 łyżeczki

8 sztuk

16 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pomidora, ogórka pokrój w niedużą kostkę. Cykorię pokrój w paski.

Twarożek z warzywami - Krok 1

Krok 2

Twarożek przełóż do miseczki, dodaj do niego posiekane warzywa i dokładnie wymieszaj.

Twarożek z warzywami - Krok 2

Krok 3

Pieczywo posmaruj Florą Original, połóż liści sałaty, plasterki polędwicy, szczypiorek posiekaj i posyp po twarożku, podaj razem z twarożkiem.

Twarożek z warzywami - Krok 3
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, potasu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny, kobalaminy, witaminy E, niacyny, witaminy B6, folianów, wapnia, magnezu, żelaza, jodu, witaminy A, witaminy C, witaminy D.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Twarożek z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Twarożek z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Twarożek z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Twarożek z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Twarożek z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Twarożek z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Twarożek z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Twarożek z warzywamiTwarożek z warzywami

Twarożek wiejski z warzywami w połączeniu z kanapkami z polędwicą sopocką to znakomity wybór na śniadanie. Będzie prosto, klasycznie i szybko.

Dla kogo? Lubisz nabiał? Jeśli tak – to śniadanie zostało stworzone właśnie z myślą o Tobie. Delikatny, śmietankowy serek wiejski przyrządzisz szybko i bez większych problemów. Wystarczą ulubione warzywa, pieczywo i smakowita szynka.

Na zdrowie! Ten posiłek to wartościowe źródło fosforu (503,1 mg, czyli 71,9% RWS). Pierwiastek ma wielce dobroczynny wpływ na organizm. Wraz z wapniem dba o utrzymanie zdrowych  kości. Jest potrzebny także do zachowania dobrego stanu naszego uzębienia.

Czy wiesz, że? Czym właściwie jest popularna polędwica sopocka? To wędlina z mięsa wieprzowego, a dokładniej z jego schabu.