Ucierane ciasto z truskawkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

160 gramów

4 sztuki

200 gramów

40 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

1

500 gramów

150 gramów

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Kasię ucieramy z solą i cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując.

Krok 3

Na koniec dodajemy suche składniki, miksujemy do połączenia.

Krok 4

Formę (u mnie tortownica o śr. 26 cm) smarujemy Kasią i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki.

Krok 5

Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy do uzyskania grudkowej konsystencji, obsypujemy nią ułożone na wierzchu truskawki.

Krok 6

Ciasto wstawiamy do piekarnika na 40 min. i pieczemy w temp. 180 C. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ucierane ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ucierane ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ucierane ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ucierane ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ucierane ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ucierane ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ucierane ciasto z truskawkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej