Ucierany na Walentynki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

128 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto czekoladowe:

4 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

1.5 łyżki

1 łyżeczka

ciasto biszkoptowe:

4 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

1 łyżeczka

ciasto orzechowe:

0.5 szklanki

3 sztuki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

krem:

0.5 litra

1 łyżka

1 łyżka

20 mililitrów

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 szklanki

dodatki:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Placek czekoladowy: Utrzeć białka, dodać cukier, żółtka.

Krok 2

Następnie dodawać mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszając łyżką.

Krok 3

Biszkopt: Utrzeć białka, dodać cukier, żółtka.

Krok 4

Następnie dodawać mąkę i proszek do pieczenia, mieszając łyżką.

Krok 5

Ciasto orzechowe: Utrzeć białka, dodać cukier, żółtka.

Krok 6

Następnie dodawać mąkę, orzechy i proszek do pieczenia, mieszając łyżką.

Krok 7

Masa: Odlać 2/3 szklanki mleka i wymieszać wszystkie składniki z nim bez Kasi i spirytusu.

Krok 8

Pozostałe mleko zagotować i połączyć razem.

Krok 9

Gdy się ostudzi, utrzeć krem z Kasią i alkoholem.

Krok 10

Po upieczeniu wszystkich placków nałożyć masę na placek czekoladowy, następnie na masę (z dodatkiem twardej galaretki) nałożyć biszkopt i znowu na to masę, a na koniec ciasto orzechowe. Udekorować wedle uznania. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej