Uszka z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

531 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

339 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

0.5 pęczka

500 gramów

200 mililitrów

4 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, wody, soli i jajek wyrób ciasto. Po wyrobieniu odstaw ciasto w chłodne miejsce na 20 minut.

Uszka z grzybami  - Krok 1

Krok 2

Grzyby (borowiki, podgrzybki, kurki) namocz, następnie przecedź (zachowaj wodę) i drobno posiekaj. Cebule i czosnek drobno pokrój.

Uszka z grzybami  - Krok 2

Krok 3

Na Ramie smaż cebulę, następnie czosnek i grzyby. Jak grzyby się usmażą wlej szklankę wody z moczenia grzybów.

Uszka z grzybami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i duś, aż prawie cały płyn odparuje.

Uszka z grzybami  - Krok 4

Krok 5

Pod koniec duszenia dodaj masło oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i odstaw farsz do ostygnięcia.

Uszka z grzybami  - Krok 5

Krok 6

Ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Wytnij nożem kwadraty o boku 3 centymetrów.

Uszka z grzybami  - Krok 6

Krok 7

Na każdy nakładaj małą porcję farszu. Następnie sklej brzegi ciasta tak, aby powstał trójkąt. Po czym okręć na palcu rogi trójkąta i sklej je ze sobą. Gotowe uszka odłóż, aby ciasto lekko wyschło. Następnie ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj jako dodatek do czystych zup, jak na przykład barszcz, lub samodzielnie polane masłem.

Uszka z grzybami  - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 12.12.2017

    Super smaczne. POZDRAWIAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Koczorowska

    Janina Koczorowska , 12.12.2017

    będę robić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Morawski

    Andrzej Morawski , 20.11.2016

    szukalam takiego przepisu:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Uszka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Uszka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Uszka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Uszka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Uszka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Uszka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Uszka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Frittata z szynką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Uszka z grzybami Uszka z grzybami

Uszka z grzybami są nie tylko dodatkiem do bożonarodzeniowego barszczu czerwonego. Sprawdzą się również jako składnik wielu codziennych dań. Tym razem przyrządź je według poniższego przepisu. Sekretem smaku uszek są suszone grzyby: borowiki, podgrzybki i prawdziwki sprawią, że farsz będzie wyjątkowo aromatyczny. Namocz je wcześniej w ciepłej wodzie, a następnie – wraz z cebulą i czosnkiem – podsmaż na patelni. Duś je odpowiednio długo – do czasu, aż będą miękkie. Pod koniec dopraw i opcjonalnie dodaj do nich drobno posiekaną natkę pietruszki. Wypróbuj także wariantu z kiszoną kapustą. Farsz pozostaw do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotuj ciasto z wody, mąki i jajek. Składniki te zagnieć na elastyczną i spójną masę. Po rozwałkowaniu na cienkie placki, wykrój kwadraty lub okrągłe plasterki (wszystko zależy od tego, w jaki sposób planujesz ulepić pierożki). Ciasto nadziej schłodzonym farszem. Uszka wrzuć do wrzącej wody. Delikatnie mieszaj od czasu do czasu i poczekaj, aż wypłyną. Podawaj je z barszczem czerwonym lub solo – z dodatkiem zeszklonej cebuli. Koniecznie wypróbuj nasz uniwersalny przepis.