
Składniki
500 gramów
20 gramów
500 gramów
1 sztuka
4 ziarna
0.5 łyżeczki
3 listków
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
5 łyżek
ciasto:
1 kilogram
2 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę do uszek wigilijnych z kapustą i grzybami wypłucz z nadmiaru soli i kwasu, a następnie drobno poszatkuj nożem. Grzyby zalej wrzątkiem odstaw na bok, aby zmiękły, a gdy wystygną – drobno posiekaj (zachowaj zalewę). Cebulę pokrój w kosteczkę, grzyby w cienkie pół plastry.

Krok 2
Cebulę i grzyby podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do nich kapustę i posiekane suszone grzyby razem z zalewą, dolej 300 ml wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy.

Krok 3
Wszystko razem duś pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kapustę dopraw do smaku przyprawami Knorr. Wszystko razem gotuj jeszcze do momentu aż z kapusty odparuje prawie cała woda – około 30 minut.

Krok 4
Na koniec kapustę pomieszaj z olejem z pestek dyni. Farsz do uszek z kapustą i grzybami wystudź, jeśli jest w nim nadal dużo płynu, postaraj się go związać, dodając kilka łyżek bułki tartej.

Krok 5
Podczas gdy farsz będzie się dusić przygotuj ciasto, w tym celu w misce połącz około 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrób ciasto, powinno być gładkie i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na bok do momentu, aż farsz będzie gotowy.

Krok 6
Gotowe ciasto na uszka z grzybami i kapustą podziel na części na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkuj na cienki placek i przy pomocy małej szklanki wytnij z niego krążki.

Krok 7
Na każdy krążek z ciasta nałóż łyżeczką farsz grzybowy z kapustą, sklej krawędzie ciasta składając je na pół i ściskając np. widelcem, a następnie połącz ze sobą brzegi pieroga formując uszka. Gotowe uszka gotuj we wrzącej wodzie około 2-3 minuty mieszając delikatnie wodę tak aby uszka się nie posklejały.


Dobra rada:
Do farszu uszek wigilijnych z kapustą i grzybami możesz też dodać np. wędzoną śliwkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Uszka z kapustą i grzybami
Świąteczny barszcz czerwony tradycyjnie podawany jest z aromatycznymi uszkami. Ich nadzienie stanowią leśne grzyby oraz kapusta kiszona, które doskonale wpisują się w klasyczne menu wigilijne. Jeśli chcesz przygotować kolację w prawdziwie polskim stylu, poświęć nieco czasu i zrób uszka z kapustą i grzybami, które świetnie komponują się nie tylko z barszczem, ale mogą także być samodzielnym daniem. Pamiętaj jedynie, że przygotowanie uszek wigilijnych z kapustą i grzybami wymaga nieco cierpliwości. Warto więc do pomocy zaangażować pozostałych członków rodziny, aby usprawnić przyrządzanie minipierożków z farszem z kapusty i grzybów.
Dla kogo?
Uszka wigilijne z kapustą i grzybami to doskonała propozycja dla każdego, kto ceni smak tradycyjnych, potraw. Nasz przepis na uszka z kapustą i grzybami polecamy nie tylko doświadczonym kucharzom, ale także amatorom kulinarnym. Może wydawać się, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo wymagające – nic bardziej mylnego. Nasz przepis na uszka wigilijne z kapustą i grzybami wykonasz nawet jeśli na co dzień nie masz zbyt często do czynienia z gotowaniem! Co więcej, przygotowanie porcji uszek z grzybami i kapustą na Wigilię dla sześciu osób zajmie zaledwie 65 minut.
Na jaką okazję?
Uszka z kapustą i grzybami to idealna propozycja na wigilijny stół, ale nie tylko. Możesz przygotować je także na rodzinny obiad w gronie najbliższych. Aromatycznym uszkom z grzybami i kapustą nikt się nie oprze, a zwłaszcza, gdy podasz je z miseczką gorącego, mocno czerwonego barszczu. Z pewnością ktoś poprosi o dokładkę tych małych i pysznych pierożków.
Czy wiesz, że…?
Uszka, inaczej nazywane kreplech, znane są także w kuchni żydowskiej. Podawane są podczas święta Sukkot, wraz z tradycyjnie gotowanym zakwaszanym barszczem czerwonym. Innym rodzajem pierogów są pielmieni – wypełnione luźnym farszem mięsnym pierożki są potrawą charakterystyczną dla kuchni rosyjskiej.
Dla urozmaicenia:
Co powiesz na kulinarne eksperymenty? Doskonałym dodatkiem do wigilijnego farszu dla uszek będą wędzone śliwki. Zmodyfikować możesz też wygląd uszek z kapustą i grzybami – jeśli chcesz, ciasto możesz uformować w dowolny sposób. Ugotowane wcześniej uszka możesz także podsmażyć na maśle z dodatkiem ulubionych przypraw.