Warzywne panini z pomidorowym tapenade

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
18 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 pęczka

4 sztuki

0.5 pęczka

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerwone papryki i cebulę zawiń w folię aluminiową, włóż na około 20-30 min do nagrzanego do 190*C piekarnika. Po tym czasie paprykę wyjmij, ostudź, obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Cebulę również obierz i pokrój na cząstki.

Krok 2

Kapelusze grzybów portobello włóż na patelnię, podlej octem balsamicznym, patelnię przykryj i całość duś około 5 min po czym grzyby przełóż na drugą stronę, duś dalej około 2-3 min. Grzyby odstaw na bok.

Krok 3

Ser mozzarella pokrój w grube, ok. 0,5 cm grubości, plastry.

Krok 4

W kielichu miksera do rozdrabniania umieść suszone pomidory, kapary, czosnek, Ramę, natkę pietruszki i pestki dyni. Całość dokładnie zmiksuj, aż powstanie gęsta pasta. Połącz ją z parmezanem.

Krok 5

Panini po długości przekrój na pół. Na chlebek nałóż grubą warstwę pomidorowego tapenade, na pastę ułóż rukolę, przykryj ją kawałkami pieczonej papryki, połóż plastry sera mozzarella, krążki cebuli oraz grzyby. Górną warstwę bułki również posmaruj pomidorową pastą i nałóż ją zamykając kanapkę. Kanapkę przekrój na pół, podawaj z ulubioną sałatką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnym pomysłem jest złożenie kanapki na zimno, a następnie podgrzanie jej w opiekaczu lub grillu kontaktowym. Jeśli takowych nie posiadasz, umieść kanapkę na około 8 minut w nagrzanym do 190*C piekarniku. 

0

Opinie o przepisie

Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama z oliwą z oliwek i nutą bazylii

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej