Leczo z warzywami na patelnię - z mrożonych warzyw | Przepisy pixel

Warzywne leczo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
167 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
27 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po gotowaniu odcedź i zachowaj 10 łyżek wody.

Warzywne leczo  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż chwilę pokrojoną w piórka cebulę.

Warzywne leczo  - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj paprykę, warzywa i smaż wszystko przez 1 minutę.

Warzywne leczo  - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj wodę z gotowania, koncentrat pomidorowy i zawartość opakowania sosu Knorr.

Warzywne leczo  - Krok 4

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 2 minuty. Na końcu dopraw oregano. Warzywne leczo możesz podawać samodzielnie, np. z pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami.

Warzywne leczo  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywne leczo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywne leczo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywne leczo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywne leczo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywne leczo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywne leczo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywne leczo  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywne leczo  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywne leczo Warzywne leczo

Leczo to potrawa bardzo prosta do przyrządzenia, a jednocześnie bardzo smaczna. Do jej przygotowania wykorzystuje się zazwyczaj świeże, sezonowe warzywa, które kroi się i dusi w jednym garnku. Dzięki naszemu przepisowi możesz zrobić leczo także w środku zimy, gdy warzywne stragany świeca pustkami. Leczo powinno być jak najbardziej kolorowe, dlatego też użyj papryk w różnych kolorach, brokułów, kalafiora, kilku rodzajów cukinii, a nawet dyni. Aby przyśpieszyć proces przygotowania dania możesz użyć gotowej mieszanki warzyw na patelnię. Wspaniały smak dania uzyskasz dzięki sosowi do warzyw na ciepło oraz odpowiednim przyprawom. Charakteru i koloru doda mu także odrobina koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek pomidorów z puszki. Leczo można jeść z ryżem, ale doskonałe jest też z pieczywem, np. bagietką lub z ziemniakami.