Dodaj do ksiązki kucharskiej Wędzona szynka z dzika

Wędzona szynka z dzika

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 6 osób średnie Autor: przepisy.pl

Wędzona szynka z dzika - składniki:

  • sól - 150 gramów
  • saletra - 1 kilogram
  • cukier - 10 gramów
  • woda - 2.5 litry
  • sól i pieprz do smaku

Wędzona szynka z dzika - Sposób przygotowania:

  1. Przyprawy zmiażdż, zmieszaj z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podziel na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzyj w szynkę i włóż ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem, przetrzymaj przez 48 godzin.
  2. Wodę zagotuj, ochłodź, dodaj pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalej mięso, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie.
  3. Mięso wynieś do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracaj mięso w zalewie. Mięso po wyjęciu opłucz, osącz z wody i powieś w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wedź w zimnym dymie.
Dodaj do książki kucharskiej

WĘDZONA SZYNKA Z DZIKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przyprawy zmiażdż, zmieszaj z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podziel na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzyj w szynkę i włóż ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem, przetrzymaj przez 48 godzin.

2

Wodę zagotuj, ochłodź, dodaj pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalej mięso, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie.

3

Mięso wynieś do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracaj mięso w zalewie. Mięso po wyjęciu opłucz, osącz z wody i powieś w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wedź w zimnym dymie.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. FASZEROWANY MOSTEK CIELĘCY.

    Na wielkanocnym stole pojawia się u nas także cielęcina a właściwie faszerowany mostek c...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Grillowane roladki z kurczaka a la Saltimbocca, Krem szpinakowy, Karp, Zapiekanka z ryżem i piersią z kurczaka, Pierogi z kapustą i grzybami, Przepisy świąteczne, Przepis z przepis na filet z kurczaka, Przepis z sos z pieprzem marynowanym, kaczka smażona przepis, Placki ziemniaczane, Kurczak w krakersach i parmezanie , Musaka, knorr pl, Lasagne, Dynia, Ryba po grecku, Sałatka z porów, posiekana marchewka, krem z czerwonej cebuli, Kasza jaglana na mleko kokosowym, zapiekanka z kurczakiem makaronem pomidorem, ryba w sosie koperkowym, Przepis z schab po huzarsku, Sałatka gyros, Karp smażony na maśle, Pożywny pomidorowy gulasz z ziemniakami, Przepis z co zrobic z pieczarek, Żeberka, Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem, Pomarańczowy pstrąg , KEKS, zapiekanka z makaronem miesem mielonym i warzywami, Makaron z wołowiną, Przepis z mleko mąka, Placki, Pasztet z zająca, Czekoladowe dinozaury, Zupa pieczarkowa, Przepis z pierś z grilla, zapiekanka z brokula, papryka w cieście, Polędwica pieczona, Francuskie mini babeczki z kurczakiem, Soczyste żeberka w coli, schab pieczony z kością, Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, sos do wolowiny, Apetyczny karp na sposób żydowski, Leczo - VIDEO , Pieczarki faszerowane mięsem i dymką, Pasztet, Quesadillas - VIDEO, Grillowany bakłażan z czosnkiem , Pstrąg, Kotlet de volaille - VIDEO, Naleśniki, salatki z salata, Zupa pomidorowa, Huzarskie juki z zielonym pieprzem, Gulasz z wołowymi kiełbaskami i bakłażanem, Spaghetti a la carbonara, Ciasteczka marcepanowe dinozaury, Kapusta z grochem, Kebab w kajzerce