PRZEPISY.PL

Wędzona szynka z dzika

  • 90
  • 6
  • Średnie
  • 0
0
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • sól150 g
  • saletra1 kg
  • cukier10 g
  • woda2.5 l
  • sól i pieprz do smaku
      • Krok 1

        Przyprawy zmiażdż, zmieszaj z solą, saletrą, cukrem (w lecie cukru nie dodawać) i podziel na dwie części. Połowę mieszaniny wetrzyj w szynkę i włóż ją ciasno do emaliowanego garnka lub w garnek kamionkowy, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem, przetrzymaj przez 48 godzin.
      • Krok 2

        Wodę zagotuj, ochłodź, dodaj pozostałe przyprawy z solą i saletrą, a następnie zalej mięso, przykryj drewnianym krążkiem i obciąż ciężarkiem. Mięso musi być całkowicie zanurzone w zalewie.
      • Krok 3

        Mięso wynieś do chłodnego pomieszczenia (+4°C do +6°C) na dwa dni. Codziennie obracaj mięso w zalewie. Mięso po wyjęciu opłucz, osącz z wody i powieś w suchym, przewiewnym i chłodnym miejscu na 3-4 dni do obsuszenia. Wedź w zimnym dymie.

      Komentarze (0)

      Podobne przepisy:

      280
      osób dodało do Mniamlisty
      15''
      4
      Łatwe
      120
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      97
      osób dodało do Mniamlisty
      60''
      6
      Łatwe
      411
      osób dodało do Mniamlisty
      45''
      4
      Łatwe