Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

360 gramów

600 gramów

2 sztuki

250 gramów

2 łyżki

200 gramów

6 sztuk

2 łyżki

200 mililitrów

300 mililitrów

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piec do 200 stopni. Umyj ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulą obierz i pokrój drobno. Pieczarki pokrój na ćwiartki.

Krok 2

W dużym rondlu podgrzej oliwę i podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Dopraw je solą oraz pieprzem.

Krok 3

Dodaj cebulę, grzyby i ziemniaki. Smaż kilka minut po czym dodaj listki tymianku oraz oliwki.

Krok 4

Oprósz danie mąką i wymieszaj. Następnie wlej wino, śmietanę oraz bulion. Zagotuj, przykryj i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Krok 5

Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są miękkie. Jeśli nie to piecz dalej kolejne 10-15 minut. Jeśli są miękkie możesz podawać danie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj siekaną natkę pietruszki lub rozmaryn. Pieczarki możesz zastąpić świeżymi lub mrożonymi grzybami leśnymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem  Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem

Przejście na dietę wegetariańską lub wegańską wcale nie musi być trudne. Grunt to znaleźć odpowiednie produkty i receptury, dzięki którym codzienne posiłki będą smaczne, apetyczne i różnorodne. Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem, czyli bez mięsa udowodni wszystkim niedowiarkom, że roślinne składniki mają moc!

Dla kogo?

Chcesz zacząć swoją przygodę z dietą bezmięsną? A może ostatnio zdarzyło ci się zauważyć, że twoje posiłki ciągle bazują na tych samych składnikach i są zwyczajnie nudne? Skosztuj nietuzinkowego gulaszu z roślinnym a'la kurczakiem, a gotowanie znów zacznie sprawiać ci przyjemność.

Na jaką okazję?

Gulasz wege w formie zapiekanki jest w stanie zaskoczyć nawet największych znawców sztuki kulinarnej. Przygotuj, gdy spodziewasz się wizyty gości. Z pewnością będą pod wrażeniem.

Czy wiesz, że?

Mimo że gotowy wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem ląduje w piekarniku, nie pomijaj etapu gotowania ziemniaków. Dzięki temu skrócisz czas pieczenia i zyskasz pewność, że wszystkie produkty będą upieczone równomiernie.

Dla urozmaicenia:

Grzyby z powodzeniem zastąpisz w przepisie na wegański gulasz pieczarkami portobello.