Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
360 gramów
600 gramów
2 sztuki
250 gramów
2 łyżki
200 gramów
6 sztuk
2 łyżki
200 mililitrów
300 mililitrów
300 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piec do 200 stopni. Umyj ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulą obierz i pokrój drobno. Pieczarki pokrój na ćwiartki.
Krok 2
W dużym rondlu podgrzej oliwę i podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Dopraw je solą oraz pieprzem.
Krok 3
Dodaj cebulę, grzyby i ziemniaki. Smaż kilka minut po czym dodaj listki tymianku oraz oliwki.
Krok 4
Oprósz danie mąką i wymieszaj. Następnie wlej wino, śmietanę oraz bulion. Zagotuj, przykryj i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Krok 5
Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są miękkie. Jeśli nie to piecz dalej kolejne 10-15 minut. Jeśli są miękkie możesz podawać danie.

Dobra rada:
Dodaj siekaną natkę pietruszki lub rozmaryn. Pieczarki możesz zastąpić świeżymi lub mrożonymi grzybami leśnymi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem
Przejście na dietę wegetariańską lub wegańską wcale nie musi być trudne. Grunt to znaleźć odpowiednie produkty i receptury, dzięki którym codzienne posiłki będą smaczne, apetyczne i różnorodne. Wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem, czyli bez mięsa udowodni wszystkim niedowiarkom, że roślinne składniki mają moc!
Dla kogo?
Chcesz zacząć swoją przygodę z dietą bezmięsną? A może ostatnio zdarzyło ci się zauważyć, że twoje posiłki ciągle bazują na tych samych składnikach i są zwyczajnie nudne? Skosztuj nietuzinkowego gulaszu z roślinnym a'la kurczakiem, a gotowanie znów zacznie sprawiać ci przyjemność.
Na jaką okazję?
Gulasz wege w formie zapiekanki jest w stanie zaskoczyć nawet największych znawców sztuki kulinarnej. Przygotuj, gdy spodziewasz się wizyty gości. Z pewnością będą pod wrażeniem.
Czy wiesz, że?
Mimo że gotowy wegański gulasz z roślinnym a'la kurczakiem ląduje w piekarniku, nie pomijaj etapu gotowania ziemniaków. Dzięki temu skrócisz czas pieczenia i zyskasz pewność, że wszystkie produkty będą upieczone równomiernie.
Dla urozmaicenia:
Grzyby z powodzeniem zastąpisz w przepisie na wegański gulasz pieczarkami portobello.