Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem
NOWY PRZEPIS
łatwe
80 osób zapisało

Składniki
250 mililitrów
30 gramów
375 gramów
7 gramów
1 łyżka
1 łyżka
75 gramów
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podgrzej napój owsiany w rondelku i rozpuść w nim margarynę. Dodaj syrop z agawy i odstaw aby płyn był letni lecz nie gorący.
Krok 2
W misce wymieszaj mąkę z suszonymi drożdżami. Wlej płyn owsiany i połącz ciasto. Możesz wyrabiać w robocie kuchennym. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok 20-30 minut.
Krok 3
Orzechy dobrze posiekaj i wymieszaj z oliwą, przyprawą Knorr i dzikim czosnkiem na sos pesto.
Krok 4
Zagnieć ponownie ciasto dłońmi. Rozwałkuj na kształt prostokąta o boku ok 40/30cm i posmaruj na wierzchu przygotowanym sosem z czosnkiem.
Krok 5
Zwiń ciasto w formę rolady zaczynając od dłuższego boku. Podziel nożem na 4cm kawałki i ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zakryj blaszkę ściereczką i odstaw ponownie do wyrastania na ok 15 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 6
Wierzch bułeczek posmaruj napojem owsianym i piecz przez ok 15 minut.

Dobra rada:
Do bułeczek możesz dodać również starty ser. W sezonie używaj świeżych liści dzikiego czosnku lub zastąp go innymi ziołami jak np. bazylią lub rukolą. Możesz od razu przygotować więcej pesto. Przechowuj je w słoiku i podawaj extra do bułeczek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem
W asortymencie pobliskiej piekarni brakuje ci pomysłowych przekąsek na słono? Wśród jagodzianek i pączków miłośnicy wytrawnych smaków mogą mieć spore problemy ze znalezieniem czegoś dla siebie. Tym bardziej, gdy mowa o produktach, spełniających założenia diety wegańskiej. Pora wziąć wypieki we własne ręce i przygotować pyszne wegańskie bułeczki z dzikim czosnkiem.
Dla kogo?
Mimo że wegańskie oferty sklepów i restauracji stają się coraz bardziej urozmaicone, warto mieć pod ręką przepisy na smakołyki takie jak wegańskie bułeczki czosnkowe, które bez trudu może przygotować nawet początkujący szef kuchni.
Na jaką okazję?
Wytrawne bułeczki wegańskie z orzechami i dzikim czosnkiem to kapitalny sposób na smaczne rozpoczęcie dnia. Doskonale smakują również w porze drugiego śniadania albo w ramach popołudniowej przekąski, gdy od obiadu minęło już trochę czasu, a nadal jest zbyt wcześnie na kolację – warto sięgnąć wtedy po jedną z przygotowanych wegańskich bułeczek z czosnkiem.
Czy wiesz, że?
Dziki czosnek ma delikatniejszy smak i aromat od czosnku pospolitego, który jest zdecydowanie częściej używany w polskich kuchniach.
Dla urozmaicenia:
Do wegańskich bułeczek czosnkowych pasuje również tapenada – pasta zrobiona z oliwy, czarnych oliwek oraz kaparów.