Sernik wielkanocny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wielkanocny

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

4

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

70 gramów

3 łyżki

250 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki.

Krok 2

Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć).

Krok 3

Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej