Wieprzowina z curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina z curry

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.

Krok 3

Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso do momentu, w którym się zarumieni. Dolej na patelnię połowę szklanki białego wina i smaż około 5 minut.

Krok 4

Po tym czasie dodaj przyprawę curry i smaż mięso dalej na niedużym ogniu przez 10 minut. Na koniec dolej resztę wina.

Krok 5

Zwiększ płomień i dodaj półplasterki cytryny. Podsmażaj wszystko do momentu zgęstnienia sosu.

Krok 2

Pokrojone mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina z curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina z curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej