Włoska Baba

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

872

56 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

170 gramów

450 gramów

135 gramów

4 sztuki

18 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

15 g świeżych drożdży, 60 g ciepłej wody, 50 g mąki, 1 łyżka cukru, 1 żółtko wymieszać w rondelku za pomocą rózgi. Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji.

Krok 2

Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości.

Krok 3

Do masy dodać: 250 g mąki, 3 g drożdży (rozpuszczonych w 2 łyżkach wody), 25 g cukru, 30 g Kasi i 1 jajko. Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem na stolnicy, dodając Kasię i mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Krok 4

Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

Krok 5

Najpierw do ciasta dodać 2 jajka, 100 g cukru, 200 g mąki, 1 łyżeczkę soli i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny do podwojenia objętości).

Krok 6

Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.

Krok 7

Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę, wymieszać. Uformować z niego kwadrat.

Krok 8

Na wierzchu położyć 140 g Kasi w pokojowej temperaturze, założyć boki jak kopertę i rozwałkować. Jeszcze raz złożyć na pół.

Krok 9

Włożyć do lodówki na około 20 minut. Wałkowanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze 2 razy.

Krok 10

Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do wysokiej formy posmarowanej Kasią i posypanej cukrem.

Krok 11

Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu.

Krok 12

Piec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem 20 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska Baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska Baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska Baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska Baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska Baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska Baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska Baba - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zebra
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej