Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

null

0.2 litra

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

150 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion Knorr wymieszaj z wodą, doprowadź do wrzenia i wrzuć różyczki kalafiora. Trzymaj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odsącz kalafiora.

Krok 2

Mortadele pokrój i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na mortadele połóż kalafior.

Krok 3

Na rozgrzanej margarynie przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem i dopraw do smaku. Wlej do zapiekanki.

Krok 4

Wierzch posyp serem.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Zalewajka I
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej