Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżeczki

null

0.2 litra

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

150 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion Knorr wymieszaj z wodą, doprowadź do wrzenia i wrzuć różyczki kalafiora. Trzymaj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie odsącz kalafiora.

Krok 2

Mortadele pokrój i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na mortadele połóż kalafior.

Krok 3

Na rozgrzanej margarynie przesmaż mąkę i rozprowadź mlekiem i dopraw do smaku. Wlej do zapiekanki.

Krok 4

Wierzch posyp serem.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka kalafiorowa z mortadelą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej