Zapiekanka z brokułów przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka z brokułów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

700 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły ugotuj by były miękkie. Nie wylewaj z nich wywaru,

Krok 2

Włóż brokuły do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.

Krok 3

Pokrój karkówkę w drobną kostkę i dodaj do brokułów.

Krok 4

Ser wymieszaj z wywarem i dodaj kostkę Knorr, gotuj i zagęść mąką.

Krok 5

Następnie dodaj żółtko i dopraw sokiem z cytryny. Zalej brokuły.

Krok 6

Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Faworki (chrust)
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z brokułówZapiekanka z brokułów

Zapiekanka to świetna propozycja na danie, które sprawdzi się jako obiad i kolacja na co dzień oraz potrawa na specjalną okazję. W dodatku możesz przygotować ją z łatwością, używając swoich ulubionych składników. Spróbuj na przykład przyrządzić ją z brokułów. Warzywo to doskonale zastąpi popularne ziemniaki, ciasto drożdżowe lub makarony, zazwyczaj służące za spód dania. Gotując brokuł, kontroluj czas i jego miękkość, aby zachował swój charakterystyczny kształt. Pozostały po nim wywar zachowaj – będzie podstawą do przygotowania sosu. Warzywo przełóż do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego margaryną. Smak zapiekanki urozmaicisz dodatkiem mięsa. Może to być gotowana lub zamarynowana karkówka, pierś z kurczaka albo kawałki wędliny. Wspomniany sos przyrządź na bazie wywaru, serka topionego oraz żółtka jaja. Dopraw go według gustu. Sięgnij po sprawdzone przyprawy, takie jak pieprz, gałka muszkatołowa oraz świeże posiekane liście ziół (bazylię, oregano, tymianek). Przed włożeniem do piekarnika całość skrop sokiem z cytryny lub posyp startym, żółtym serem. Życzymy smacznego!