Zapiekanka z brokułów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z brokułów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

700 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły ugotuj by były miękkie. Nie wylewaj z nich wywaru,

Krok 2

Włóż brokuły do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.

Krok 3

Pokrój karkówkę w drobną kostkę i dodaj do brokułów.

Krok 4

Ser wymieszaj z wywarem i dodaj kostkę Knorr, gotuj i zagęść mąką.

Krok 5

Następnie dodaj żółtko i dopraw sokiem z cytryny. Zalej brokuły.

Krok 6

Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z brokułówZapiekanka z brokułów

Zapiekanka to świetna propozycja na danie, które sprawdzi się jako obiad i kolacja na co dzień oraz potrawa na specjalną okazję. W dodatku możesz przygotować ją z łatwością, używając swoich ulubionych składników. Spróbuj na przykład przyrządzić ją z brokułów. Warzywo to doskonale zastąpi popularne ziemniaki, ciasto drożdżowe lub makarony, zazwyczaj służące za spód dania. Gotując brokuł, kontroluj czas i jego miękkość, aby zachował swój charakterystyczny kształt. Pozostały po nim wywar zachowaj – będzie podstawą do przygotowania sosu. Warzywo przełóż do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego margaryną. Smak zapiekanki urozmaicisz dodatkiem mięsa. Może to być gotowana lub zamarynowana karkówka, pierś z kurczaka albo kawałki wędliny. Wspomniany sos przyrządź na bazie wywaru, serka topionego oraz żółtka jaja. Dopraw go według gustu. Sięgnij po sprawdzone przyprawy, takie jak pieprz, gałka muszkatołowa oraz świeże posiekane liście ziół (bazylię, oregano, tymianek). Przed włożeniem do piekarnika całość skrop sokiem z cytryny lub posyp startym, żółtym serem. Życzymy smacznego!