Zapiekanka z brokułów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

202

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

700 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły ugotuj by były miękkie. Nie wylewaj z nich wywaru,

Krok 2

Włóż brokuły do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.

Krok 3

Pokrój karkówkę w drobną kostkę i dodaj do brokułów.

Krok 4

Ser wymieszaj z wywarem i dodaj kostkę Knorr, gotuj i zagęść mąką.

Krok 5

Następnie dodaj żółtko i dopraw sokiem z cytryny. Zalej brokuły.

Krok 6

Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z brokułów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z brokułówZapiekanka z brokułów

Zapiekanka to świetna propozycja na danie, które sprawdzi się jako obiad i kolacja na co dzień oraz potrawa na specjalną okazję. W dodatku możesz przygotować ją z łatwością, używając swoich ulubionych składników. Spróbuj na przykład przyrządzić ją z brokułów. Warzywo to doskonale zastąpi popularne ziemniaki, ciasto drożdżowe lub makarony, zazwyczaj służące za spód dania. Gotując brokuł, kontroluj czas i jego miękkość, aby zachował swój charakterystyczny kształt. Pozostały po nim wywar zachowaj – będzie podstawą do przygotowania sosu. Warzywo przełóż do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego margaryną. Smak zapiekanki urozmaicisz dodatkiem mięsa. Może to być gotowana lub zamarynowana karkówka, pierś z kurczaka albo kawałki wędliny. Wspomniany sos przyrządź na bazie wywaru, serka topionego oraz żółtka jaja. Dopraw go według gustu. Sięgnij po sprawdzone przyprawy, takie jak pieprz, gałka muszkatołowa oraz świeże posiekane liście ziół (bazylię, oregano, tymianek). Przed włożeniem do piekarnika całość skrop sokiem z cytryny lub posyp startym, żółtym serem. Życzymy smacznego!