
Składniki
0.5 sztuki
700 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły ugotuj by były miękkie. Nie wylewaj z nich wywaru,
Krok 2
Włóż brokuły do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Krok 3
Pokrój karkówkę w drobną kostkę i dodaj do brokułów.
Krok 4
Ser wymieszaj z wywarem i dodaj kostkę Knorr, gotuj i zagęść mąką.
Krok 5
Następnie dodaj żółtko i dopraw sokiem z cytryny. Zalej brokuły.
Krok 6
Piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z brokułów
Zapiekanka to świetna propozycja na danie, które sprawdzi się jako obiad i kolacja na co dzień oraz potrawa na specjalną okazję. W dodatku możesz przygotować ją z łatwością, używając swoich ulubionych składników. Spróbuj na przykład przyrządzić ją z brokułów. Warzywo to doskonale zastąpi popularne ziemniaki, ciasto drożdżowe lub makarony, zazwyczaj służące za spód dania. Gotując brokuł, kontroluj czas i jego miękkość, aby zachował swój charakterystyczny kształt. Pozostały po nim wywar zachowaj – będzie podstawą do przygotowania sosu. Warzywo przełóż do naczynia żaroodpornego, wcześniej wysmarowanego margaryną. Smak zapiekanki urozmaicisz dodatkiem mięsa. Może to być gotowana lub zamarynowana karkówka, pierś z kurczaka albo kawałki wędliny. Wspomniany sos przyrządź na bazie wywaru, serka topionego oraz żółtka jaja. Dopraw go według gustu. Sięgnij po sprawdzone przyprawy, takie jak pieprz, gałka muszkatołowa oraz świeże posiekane liście ziół (bazylię, oregano, tymianek). Przed włożeniem do piekarnika całość skrop sokiem z cytryny lub posyp startym, żółtym serem. Życzymy smacznego!

































