Zielona sałatka z pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Zielona sałatka z pomarańczą

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

11

heart
219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

303 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

359 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 mililitrów

0.25 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżeczka

5 sztuk

100 gramów

10 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pomarańczę pozbaw białych błonek, pokrój na mniejsze kawałki.

Zielona sałatka z pomarańczą - Krok 1

Krok 2

Awokado pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół.

Zielona sałatka z pomarańczą - Krok 2

Krok 3

Połącz z roszponką, pomarańczą i podprażonym na suchej patelni sezamem.

Zielona sałatka z pomarańczą - Krok 3

Krok 4

Polej oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i wędzoną papryką. Podawaj z ciepłą zieloną herbatą zaparzoną z plasterkiem pomarańczy.

Zielona sałatka z pomarańczą - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Zaj

    Grażyna Zaj , 19.11.2019

    Bardzo smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona sałatka z pomarańczą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona sałatka z pomarańcząZielona sałatka z pomarańczą

Niewiele jest tak uniwersalnych dań jak sałatki. Aby były udane, niezbędne jest właściwe skomponowanie składników. Połączenie awokado, pomarańczy, pomidorów i roszponki będzie nie tylko smaczne, ale również zdrowe i efektowne. Na początek obierz drugi z wymienionych owoców, pamiętając o tym, aby pozbyć się z niego białych błonek. Następnie podziel go na mniejsze kawałki. Dojrzałe awokado (takie, którego skórka ugina się delikatnie pod wpływem dotyku, ale wraca do swojej poprzedniej formy) podziel w kostkę, natomiast soczyste pomidorki koktajlowe na połówki. Warzywa i owoce połącz, dodając do nich podprażone na suchej patelni ziarna sezamu – taki zabieg sprawi, że zyskają intensywny smak, a następnie wymieszaj je z sosem. Ten ostatni przygotujesz, łącząc oliwę z octem balsamicznym i wędzoną papryką. Zieloną sałatkę serwuj ze świeżo zaparzoną z plasterkiem pomarańczy zieloną herbatą. Mamy nadzieję, że przyrządzanie znakomitych dań z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.