
Składniki
500 gramów
100 gramów
4 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, porwij na mniejsze kawałki, włóż do blendera.

Krok 2
Gruszkę umyj, pokrój w kostkę, włóż do blendera.

Krok 3
Następnie dodaj jogurt oraz otręby pszenne i całość dokładnie zmiksuj. Koktajl przelej do szklanki.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, fosforu, wapnia, żelaza, tiaminy, witaminy B6, ryboflawiny, witaminy B12, witaminy C, witaminy A, witaminy E.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zielony koktajl gruszkowo-szpinakowy
Koktajle to bardzo popularne obecnie napoje, które można przygotować z różnych kombinacji owoców i warzyw. Koktajl z gruszki i szpinaku to wersja doskonała na diecie. Zmiksowany z dodatkiem jogurtu naturalnego i otrębów pszennych, jest nie tylko fit napojem, ale jednocześnie zdrową i pełnowartościową przekąską. Zacznij od wypłukania szpinaku i pozbawienia go twardych ogonków, a następnie obierz gruszkę i pokrój ją na małe kawałki. W miarę możliwości wybieraj miękkie i soczyste owoce, by zielony koktajl miał jak najlepszy smak. Całość dokładnie zblenduj, by nie pozostały kawałki owoców. W lecie możesz dodać także kostki lodu, które sprawią, że ten zdrowy podwieczorek będzie orzeźwiający – ewentualnie udekoruj go listkami świeżej mięty. Koktajl gruszkowo-szpinakowy to przekąska, który zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych oraz błonnika. Będąc na diecie, nie zapominaj o zdrowym odżywianiu – napoje takie jak proponowany w tym przepisie doskonale spełniają wymogi fit posiłków. Przygotuj zdrowy koktajl i podziel się swoją opinią w komentarzu!