Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 kilograma
1 sztuka
4 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę. Dolej pół litra wrzącej wody i gotuj 20 minut.
Krok 2
Dodaj obrane o pokrojone na plasterki pieczarki, umyty i podzielony na różyczki brokuł oraz parówki obrane i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj jeszcze 5 minut.
Krok 3
Dodaj kostkę bulionową i masło i gotuj 2 minuty.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe
Szukasz prostego sposobu na obiad w przerwie między zajęciami? Nie masz planu na błyskawiczną kolację? A może masz dużo pracy i jeszcze mniej czasu na przygotowanie posiłku? Ten przyrządzisz ekspresowo. Wrzuć do jednego garnka parę obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, a także kilka brokułów oraz parówek. Dodaj ząbek czosnku oraz podsmażoną wcześniej na złoto cebulę. Jeszcze większego kolorytu nadadzą potrawie cienkie plasterki marchewki oraz parę pieczarek. Możesz również użyć różyczek kalafiora, kukurydzy lub zielonego groszku. Sporo czasu zaoszczędzisz, wybierając mrożone lub konserwowe warianty tych warzyw. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Tę jednogarnkową potrawę warto podać z gęstym sosem musztardowym, który wyeksponuje smak gotowych warzyw i parówek. Jeśli wolisz łagodne smaki, wybierz sos pomidorowy lub pieczarkowy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby danie podawać sauté. Koniecznie sprawdź proponowany przepis i daj znać w komentarzu, czy Ci smakowało!