Danie jednogrankowe z ziemniaków, brokułów i parówek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

3

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 kilograma

1 sztuka

4 sztuki

0.5 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę. Dolej pół litra wrzącej wody i gotuj 20 minut.

Krok 2

Dodaj obrane o pokrojone na plasterki pieczarki, umyty i podzielony na różyczki brokuł oraz parówki obrane i pokrojone na 2-centymetrowe kawałki. Gotuj jeszcze 5 minut.

Krok 3

Dodaj kostkę bulionową i masło i gotuj 2 minuty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Placek z gulaszem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkoweZiemniaki, brokuły i parówki – danie jednogarnkowe

Szukasz prostego sposobu na obiad w przerwie między zajęciami? Nie masz planu na błyskawiczną kolację? A może masz dużo pracy i jeszcze mniej czasu na przygotowanie posiłku? Ten przyrządzisz ekspresowo. Wrzuć do jednego garnka parę obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków, a także kilka brokułów oraz parówek. Dodaj ząbek czosnku oraz podsmażoną wcześniej na złoto cebulę. Jeszcze większego kolorytu nadadzą potrawie cienkie plasterki marchewki oraz parę pieczarek. Możesz również użyć różyczek kalafiora, kukurydzy lub zielonego groszku. Sporo czasu zaoszczędzisz, wybierając mrożone lub konserwowe warianty tych warzyw. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Tę jednogarnkową potrawę warto podać z gęstym sosem musztardowym, który wyeksponuje smak gotowych warzyw i parówek. Jeśli wolisz łagodne smaki, wybierz sos pomidorowy lub pieczarkowy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby danie podawać sauté. Koniecznie sprawdź proponowany przepis i daj znać w komentarzu, czy Ci smakowało!