Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły ugotować do miękkości (ok.20 minut) w wodzie z kostką rosołową. Dodać ziemniaka i selera pokrojone w kostkę.
Krok 2
Wszystkie składniki zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Bagietkę pokroić na cienkie kromki, podpiec w piekarniku.
Krok 4
Zupę podawać w miseczkach, z grzankami i posypaną serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa brokułowa
Popularna zupa krem z brokułów podana z grzankami i posypana żółtym serem będzie pysznym daniem obiadowym, a zimą sprawdzi się również jako rozgrzewająca kolacja. Przygotujesz ją dość szybko, wystarczy ugotować warzywa – oprócz brokułów jeszcze ziemniaki i seler – a następnie zmiksować je, dolać bulion i doprawić. Oczywiście można dodać swoje ulubione przyprawy, np. gałkę muszkatołową, kurkumę lub biały pieprz. Jeśli lubisz czosnek, także on sprawdzi się przy takim zestawieniu składników (przeciśnij go przez praskę). Danie bardzo dobrze smakuje z grzankami i posypane startym żółtym serem. Ale zupę można również serwować z serem feta, posypaną prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów. Popularny jest też sposób podawania tej potrawy z łyżką gęstej śmietany na środku talerza. Grzanki możesz przygotować z dowolnego pieczywa i albo dodać je od razu do zupy, albo położyć obok talerza jako chrupiący dodatek. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną zupę, która rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni, zajrzyj do przepisu!