
Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły ugotować do miękkości (ok.20 minut) w wodzie z kostką rosołową. Dodać ziemniaka i selera pokrojone w kostkę.
Krok 2
Wszystkie składniki zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Bagietkę pokroić na cienkie kromki, podpiec w piekarniku.
Krok 4
Zupę podawać w miseczkach, z grzankami i posypaną serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa brokułowa
Popularna zupa krem z brokułów podana z grzankami i posypana żółtym serem będzie pysznym daniem obiadowym, a zimą sprawdzi się również jako rozgrzewająca kolacja. Przygotujesz ją dość szybko, wystarczy ugotować warzywa – oprócz brokułów jeszcze ziemniaki i seler – a następnie zmiksować je, dolać bulion i doprawić. Oczywiście można dodać swoje ulubione przyprawy, np. gałkę muszkatołową, kurkumę lub biały pieprz. Jeśli lubisz czosnek, także on sprawdzi się przy takim zestawieniu składników (przeciśnij go przez praskę). Danie bardzo dobrze smakuje z grzankami i posypane startym żółtym serem. Ale zupę można również serwować z serem feta, posypaną prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów. Popularny jest też sposób podawania tej potrawy z łyżką gęstej śmietany na środku talerza. Grzanki możesz przygotować z dowolnego pieczywa i albo dodać je od razu do zupy, albo położyć obok talerza jako chrupiący dodatek. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną zupę, która rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni, zajrzyj do przepisu!

































