Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły ugotować do miękkości (ok.20 minut) w wodzie z kostką rosołową. Dodać ziemniaka i selera pokrojone w kostkę.
Krok 2
Wszystkie składniki zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Bagietkę pokroić na cienkie kromki, podpiec w piekarniku.
Krok 4
Zupę podawać w miseczkach, z grzankami i posypaną serem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa brokułowa
Popularna zupa krem z brokułów podana z grzankami i posypana żółtym serem będzie pysznym daniem obiadowym, a zimą sprawdzi się również jako rozgrzewająca kolacja. Przygotujesz ją dość szybko, wystarczy ugotować warzywa – oprócz brokułów jeszcze ziemniaki i seler – a następnie zmiksować je, dolać bulion i doprawić. Oczywiście można dodać swoje ulubione przyprawy, np. gałkę muszkatołową, kurkumę lub biały pieprz. Jeśli lubisz czosnek, także on sprawdzi się przy takim zestawieniu składników (przeciśnij go przez praskę). Danie bardzo dobrze smakuje z grzankami i posypane startym żółtym serem. Ale zupę można również serwować z serem feta, posypaną prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów. Popularny jest też sposób podawania tej potrawy z łyżką gęstej śmietany na środku talerza. Grzanki możesz przygotować z dowolnego pieczywa i albo dodać je od razu do zupy, albo położyć obok talerza jako chrupiący dodatek. Jeśli szukasz pomysłu na pyszną zupę, która rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni, zajrzyj do przepisu!