
Składniki
15 sztuk
1 opakowanie
300 gramów
100 gramów
2 sztuki
5 sztuk
4 sztuki
5 cm
10 sztuk
6 sztuk
5 sztuk
4 sztuki
1 pęczek
10 łyżek
8 łyżek
1.5 litra
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyciśnij sok z 5 limonek, posiekaj natkę kolendry, a szalotki pokrój na ćwiartki. Grzyby pokrój w grube plastry. Tłuczkiem rozbij trawę cytrynową, tak by uwolniła swój aromat. Czosnek i obrany galangal pokrój w plastry. Oczyść krewetki, usuń z nich przewód pokarmowy i dokładnie umyj. Zetrzyj na tarce dwa duże pomidory bez skórki. Mniejsze pomidorki koktajlowe oraz zielony groszek przekrój na pół.

Krok 2
Do gotującej się wody na 10 minut wrzuć trawę cytrynową, galangal, starte pomidory, liście limonki kaffir, czosnek oraz chili.

Krok 3
Dodaj krewetki, szalotkę i Czerwone Curry Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut.

Krok 4
Następnie dodaj grzyby oraz pomidorki koktajlowe. Zupę gotuj jeszcze przez 2–3 minuty. Wlej skondensowane mleko z puszki.

Krok 5
Zupę dopraw do smaku 8 łyżeczkami sosu rybnego oraz ok. 8 łyżkami soku z limonki (w zależności od tego, jaką kwaśność chcesz uzyskać). Na koniec zupę dopraw do smaku cukrem oraz solą. Podawaj z posiekaną kolendrą.


Dobra rada:
Mleko skondensowane możesz zastąpić napojem kokosowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa Tom Yum z krewetkami
Każdy kraj ma swoje ulubione zupy i warto czasem wyjść poza własne przyzwyczajenia, żeby spróbować czegoś nowego. Dziś przed Państwem tajska zupa Tom Yum z krewetkami. Pełna charakternych składników, które nadają jej odpowiedni smak i aromat. Daj się zabrać w tę podróż!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią testować przepisy z całego świata. Zupa Tom Yum z krewetkami na pewno Cię nie zawiedzie.
Na jaką okazję?
Zupę ugotuj, gdy masz ochotę na niebanalne smaki. Będzie świetną odmianą na niedzielnym obiedzie.
Czy wiesz, że?
Tom Yum to tajska, ostra zupa, przygotowywana z krewetkami lub kurczakiem. Ważnymi składnikami są tu między innymi grzyby, trawa cytrynowa, galangal i papryczka chili.
Dla urozmaicenia:
Zamiast mleka skondensowanego z powodzeniem możesz użyć napoju kokosowego.


































