Zupa Tom Yum z krewetkami

- Krok 1Wyciśnij sok z 5 limonek, posiekaj natkę kolendry, a szalotki pokrój na ćwiartki. Grzyby pokrój w grube plastry. Tłuczkiem rozbij trawę cytrynową, tak by uwolniła swój aromat. Czosnek i obrany galangal pokrój w plastry. Oczyść krewetki, usuń z nich przewód pokarmowy i dokładnie umyj. Zetrzyj na tarce dwa duże pomidory bez skórki. Mniejsze pomidorki koktajlowe oraz zielony groszek przekrój na pół.
- Krok 2Do gotującej się wody na 10 minut wrzuć trawę cytrynową, galangal, starte pomidory, liście limonki kaffir, czosnek oraz chili.
- Krok 3Dodaj krewetki, szalotkę i Czerwone Curry Knorr. Zmniejsz ogień i gotuj kolejne 10 minut.
- Krok 4Następnie dodaj grzyby oraz pomidorki koktajlowe. Zupę gotuj jeszcze przez 2–3 minuty. Wlej skondensowane mleko z puszki.
- Krok 5Zupę dopraw do smaku 8 łyżeczkami sosu rybnego oraz ok. 8 łyżkami soku z limonki (w zależności od tego, jaką kwaśność chcesz uzyskać). Na koniec zupę dopraw do smaku cukrem oraz solą. Podawaj z posiekaną kolendrą.

Mleko skondensowane możesz zastąpić napojem kokosowym.

Każdy kraj ma swoje ulubione zupy i warto czasem wyjść poza własne przyzwyczajenia, żeby spróbować czegoś nowego. Dziś przed Państwem tajska zupa Tom Yum z krewetkami. Pełna charakternych składników, które nadają jej odpowiedni smak i aromat. Daj się zabrać w tę podróż!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy lubią testować przepisy z całego świata. Zupa Tom Yum z krewetkami na pewno Cię nie zawiedzie.
Na jaką okazję?
Zupę ugotuj, gdy masz ochotę na niebanalne smaki. Będzie świetną odmianą na niedzielnym obiedzie.
Czy wiesz, że?
Tom Yum to tajska, ostra zupa, przygotowywana z krewetkami lub kurczakiem. Ważnymi składnikami są tu między innymi grzyby, trawa cytrynowa, galangal i papryczka chili.
Dla urozmaicenia:
Zamiast mleka skondensowanego z powodzeniem możesz użyć napoju kokosowego.