Zupa z dyni II

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

2

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię umyj, przekrój na 4 części i wdrąż miąższ. Zapiecz w piekarniku 15 minut w 180 st. Wyjmij i zetnij skórę. Cebulę pokrój w cząstki.

Krok 2

W garnku rozpuść Ramę i przesmaż cebulę. Oprósz mąką, dodaj przyprawy, miód i wymieszaj. Zalej szklanką wody i zagotuj.

Krok 3

Dodaj bulionetkę Knorr i rozprowadź ją w wywarze. Włóż upieczoną dynię i uzupełnij litrem wody.

Krok 4

Gotuj 25-30 minut na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i zmiksuj. Jeśli zajdzie potrzeba dopraw do smaku. Zupę polej odrobiną śmietany i posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Włoska zupa minestrone
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni IIZupa z dyni II

Zupę z dyni najlepiej przygotować jesienią, kiedy jest na nią sezon. Jak ocenić stopień jej dojrzałości? Dojrzała dynia wydaje pusty odgłos, kiedy się w nią stuka, a jej skórka jest bardzo twarda. Z kolei niedojrzałą poznasz po tym, że ma lekko zielone zabarwienie i miękką skórkę. Dynia szybko nabiera aromatu rozmaitych owoców, ziół i przypraw, dlatego można przyrządzać z niej potrawy zarówno na słodko, jak i na słono. W tym przepisie wystarczy, że przekroisz dynię na cztery części, wydrążysz miąższ i zapieczesz w piekarniku przez kilkanaście minut. A następnie usmażysz cebulę i polejesz odrobiną miodu, aby zyskała słodki smak. Na koniec dodaj aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i goździki. Przelaną do głębokich talerzy zupę, polej odrobiną śmietany. Będzie bardziej kremowa i delikatna, a sposób podania – wykwintny. W zależności od upodobań całość posyp kolendrą, pietruszką lub prażonymi migdałami. Danie możesz podawać z gorącymi grzankami lub chrupkim pieczywem czosnkowym. Wykorzystaj sezon na dynię i przyrządź tę prostą, rozgrzewającą potrawę.