Zupa z dyni II

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

3 sztuki

0.5 łyżeczki

2

1 łyżka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię umyj, przekrój na 4 części i wdrąż miąższ. Zapiecz w piekarniku 15 minut w 180 st. Wyjmij i zetnij skórę. Cebulę pokrój w cząstki.

Krok 2

W garnku rozpuść Ramę i przesmaż cebulę. Oprósz mąką, dodaj przyprawy, miód i wymieszaj. Zalej szklanką wody i zagotuj.

Krok 3

Dodaj bulionetkę Knorr i rozprowadź ją w wywarze. Włóż upieczoną dynię i uzupełnij litrem wody.

Krok 4

Gotuj 25-30 minut na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i zmiksuj. Jeśli zajdzie potrzeba dopraw do smaku. Zupę polej odrobiną śmietany i posyp kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z dyni II - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z dyni IIZupa z dyni II

Zupę z dyni najlepiej przygotować jesienią, kiedy jest na nią sezon. Jak ocenić stopień jej dojrzałości? Dojrzała dynia wydaje pusty odgłos, kiedy się w nią stuka, a jej skórka jest bardzo twarda. Z kolei niedojrzałą poznasz po tym, że ma lekko zielone zabarwienie i miękką skórkę. Dynia szybko nabiera aromatu rozmaitych owoców, ziół i przypraw, dlatego można przyrządzać z niej potrawy zarówno na słodko, jak i na słono. W tym przepisie wystarczy, że przekroisz dynię na cztery części, wydrążysz miąższ i zapieczesz w piekarniku przez kilkanaście minut. A następnie usmażysz cebulę i polejesz odrobiną miodu, aby zyskała słodki smak. Na koniec dodaj aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon i goździki. Przelaną do głębokich talerzy zupę, polej odrobiną śmietany. Będzie bardziej kremowa i delikatna, a sposób podania – wykwintny. W zależności od upodobań całość posyp kolendrą, pietruszką lub prażonymi migdałami. Danie możesz podawać z gorącymi grzankami lub chrupkim pieczywem czosnkowym. Wykorzystaj sezon na dynię i przyrządź tę prostą, rozgrzewającą potrawę.