Zupa z marchewki i ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

753 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

750 gramów

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój marchew na duże kawałki. Pora pokrój w plasterki. W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę margaryny. Dodaj pora, marchew i przyprawy. Smaż przez 10 minut lub aż do momentu gdy warzywa będą miękkie, cały czas mieszając.

Krok 2

Dodaj sok z pomarańczy, ciecierzycę, 250 ml wody oraz żeby zupa była idealnie doprawiona 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 3

Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Podawaj z jogurtem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Już i tak wyjątkowy smak tego jednogarnkowego dania można ulepszyć, dodając pokrojone w kostkę i usmażone mięso kurczaka.

4

Opinie o przepisie

  • Andrzej Gil

    Andrzej Gil

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Plata

    Kamil Plata

    komuś się proporcje pomyliły. Dodałem extra litr wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Zbyszynska

    Zofia Zbyszynska

    krem. zupa. zmarchefki i. cietrzewicy. bardzo. mi. smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Ziętarska

    Kamila Ziętarska

    zachowałem wszystkie proporcje według przepisu i wyszła mi bardzo gęsta ale pyszna papka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z marchewki i ciecierzycyZupa z marchewki i ciecierzycy

Jeśli szukasz pomysłu na zupę idealną – spróbuj koniecznie zupy z marchewki i ciecierzycy. Jeśli do tej pory ciecierzyca kojarzyła ci się wyłącznie z pastą hummus, to czas, żeby zrewidować twoje poglądy na to warzywo strączkowe, zwane też czasem włoskim grochem. Ciecierzyca idealnie komponuje się z innymi składnikami w pastach, sałatkach, daniach wielowarzywnych oraz właśnie w zupach. Do przygotowania potrawy z tego przepisu użyj ciecierzycy z puszki. Dzięki temu ominiesz proces długiego namaczania ziaren. Po zmiksowaniu ciecierzyca zapewni daniu kremową konsystencję, a marchew i przyprawy nadadzą mu słodyczy i wyrazistości smaku. Ten niesamowity efekt uzyskasz dzięki odrobinie cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru oraz małej ilości soku pomarańczowego. Podstawą dla całości będzie bulion na bazie Bulionetki warzywnej Knorr. Smacznego.