Zupa z marchewki i ciecierzycy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

767 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1453 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 mililitrów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój marchew na duże kawałki. Pora pokrój w plasterki. W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę margaryny. Dodaj pora, marchew i przyprawy. Smaż przez 10 minut lub aż do momentu gdy warzywa będą miękkie, cały czas mieszając.

Krok 2

Dodaj sok z pomarańczy, ciecierzycę, 250 ml wody oraz żeby zupa była idealnie doprawiona 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, a następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 3

Zmiksuj zupę na gładki krem za pomocą blendera ręcznego. Podawaj z jogurtem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Już i tak wyjątkowy smak tego jednogarnkowego dania można ulepszyć, dodając pokrojone w kostkę i usmażone mięso kurczaka.

4

Opinie o przepisie

  • Andrzej Gil

    Andrzej Gil , 24.07.2017

    Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Plata

    Kamil Plata , 02.01.2017

    komuś się proporcje pomyliły. Dodałem extra litr wody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Zbyszynska

    Zofia Zbyszynska , 05.10.2016

    krem. zupa. zmarchefki i. cietrzewicy. bardzo. mi. smakowała

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Ziętarska

    Kamila Ziętarska , 01.12.2015

    zachowałem wszystkie proporcje według przepisu i wyszła mi bardzo gęsta ale pyszna papka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z marchewki i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z marchewki i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z marchewki i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z marchewki i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z marchewki i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z marchewki i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z marchewki i ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremowa zupa paprykowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z marchewki i ciecierzycyZupa z marchewki i ciecierzycy

Jeśli szukasz pomysłu na zupę idealną – spróbuj koniecznie zupy z marchewki i ciecierzycy. Jeśli do tej pory ciecierzyca kojarzyła ci się wyłącznie z pastą hummus, to czas, żeby zrewidować twoje poglądy na to warzywo strączkowe, zwane też czasem włoskim grochem. Ciecierzyca idealnie komponuje się z innymi składnikami w pastach, sałatkach, daniach wielowarzywnych oraz właśnie w zupach. Do przygotowania potrawy z tego przepisu użyj ciecierzycy z puszki. Dzięki temu ominiesz proces długiego namaczania ziaren. Po zmiksowaniu ciecierzyca zapewni daniu kremową konsystencję, a marchew i przyprawy nadadzą mu słodyczy i wyrazistości smaku. Ten niesamowity efekt uzyskasz dzięki odrobinie cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru oraz małej ilości soku pomarańczowego. Podstawą dla całości będzie bulion na bazie Bulionetki warzywnej Knorr. Smacznego.