Bagietka z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bagietka z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
907 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

403 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście bazylii, rukolę, sos sałatkowy Knorr, parmezan, oliwę z oliwek i świeżo mielony pieprz utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w blenderze tak, aby pozostawały widoczne kawałeczki ziół.

Bagietka z mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Bagietkę przekrój na pół, a następnie natnij ją w poprzek.

Bagietka z mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry.

Bagietka z mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Jedną połówkę kanapki posmaruj przygotowanym pesto, a na drugą połóż na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Złóż dwie części kanapek.

Bagietka z mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem kanapki włóż do piekarnika lub połóż na grillu, aby ser lekko się rozpuścił, a bagietka zrobiła się chrupiąca. Taka kanapka doskonale nadaje się na letniego grilla.

Bagietka z mozzarellą - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • th0r PL

    th0r PL , 21.06.2016

    świetna przekąska. ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bagietka z mozzarelląBagietka z mozzarellą

Do przygotowania prostej, a jednocześnie eleganckiej przekąski, wystarczy bagietka, kilka dojrzałych pomidorów oraz mozzarella. Takie kanapki świetnie sprawdzą się także na śniadanie. Ich wyrazisty smak oraz intensywnie ziołowy aromat to zasługa domowego pesto. Aby je przyrządzić, w kielichu blendera umieść liście rukoli i świeżej bazylii, a także starty parmezan, oliwę oraz błyskawiczny sos sałatkowy. Przypraw szczyptą czarnego pieprzu. Składniki miksuj, aż powstanie gęsta pasta z widocznymi kawałeczkami ziół. Bagietkę podziel na pół, a następnie przekrój wzdłuż. Pomidory oraz kulkę mozzarelli pokrój w plastry – do kanapek znakomicie pasują również czarne oliwki. Połówkę bułki posmaruj zielonym pesto, a na wierzchu ułóż ser i warzywa. Przykryj drugą kromką i lekko dociśnij, a przed samym podaniem podgrzej bagietki w piekarniku lub na grillu – dzięki temu mozzarella się rozpuści, natomiast pieczywo będzie rumiane i chrupiące. Przyrządź pyszną bagietkę z mozzarellą według naszego przepisu.