Beza Pavlova

Tort bezowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

194

660 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1414 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4086 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 blaty bezowe:

4 sztuki

170 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

masa kremowa:

300 gramów

1 sztuka

3 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. W misie miksera ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo), cały czas ubijając. Na końcu dodaj przesianą skrobię i sok z cytryny.

Beza Pavlova - Krok 1

Krok 2

Masę przełóż na 2 blaszki okrągłe o średnicy około 20 cm. Piecz z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 125 ºC. Po tym czasie uchyl piekarnik, bezy pozostawiając do wystygnięcia.

Beza Pavlova - Krok 2

Krok 3

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrob z jej środka pestki. Śmietanę ubij na sztywną pianę. W dzieży miksera utrzyj ser mascarpone z pestkami wanilii, cukrem, dodaj sok i otartą skórkę limonki i pomarańczy oraz likier grand manier. Powstałą masę delikatnie wymieszaj z ubitą wcześniej śmietaną. Przełóż do rękawa cukierniczego.

Beza Pavlova - Krok 3

Krok 4

Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a pomarańcze okrój nożem i wykrój z nich segmenty.

Beza Pavlova - Krok 4

Krok 5

Na dolny blat bezy wyciśnij średniej wielkości rozetki kremu jedna przy drugiej, tak aby pokryły cały blat. Między rozetki ułóż owoce rządkami - truskawki, maliny, borówki i segmenty pomarańczy.

Beza Pavlova - Krok 5

Krok 6

Ciasto przykryj blatem bezy, delikatnie przyciskając. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi owocami i listkami mięty.

Beza Pavlova - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest zamarynowanie owoców z likierem grand manier i skórką limonki.

7

Opinie o przepisie

  • Marika  Danaj

    Marika Danaj , 04.05.2020

    to jest mega pyszne więcej czasu zajmuje krem ale efekt powalający .Pierwszy raz spróbowałam na moich urodzinach. zjadłam pół tortu można się zajadać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Miroslawski

    Bogdan Miroslawski , 19.06.2019

    robiłam jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Rusnarczyk

    Zofia Rusnarczyk , 25.05.2019

    Super pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Borun

    Anna Borun , 25.05.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BOGDAN SZLIFIRSKI

    BOGDAN SZLIFIRSKI , 16.04.2019

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna kałaska kałaska

    anna kałaska kałaska , 14.04.2019

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kazia roza

    kazia roza , 29.07.2018

    wyglada apetycznie napewno dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej