Beza Pavlova

Tort bezowy

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

194

576 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1414 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4086 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 blaty bezowe:

4 sztuki

170 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

masa kremowa:

300 gramów

1 sztuka

3 łyżki

200 mililitrów

50 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. W misie miksera ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo), cały czas ubijając. Na końcu dodaj przesianą skrobię i sok z cytryny.

Beza Pavlova - Krok 1

Krok 2

Masę przełóż na 2 blaszki okrągłe o średnicy około 20 cm. Piecz z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 125 ºC. Po tym czasie uchyl piekarnik, bezy pozostawiając do wystygnięcia.

Beza Pavlova - Krok 2

Krok 3

Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrob z jej środka pestki. Śmietanę ubij na sztywną pianę. W dzieży miksera utrzyj ser mascarpone z pestkami wanilii, cukrem, dodaj sok i otartą skórkę limonki i pomarańczy oraz likier grand manier. Powstałą masę delikatnie wymieszaj z ubitą wcześniej śmietaną. Przełóż do rękawa cukierniczego.

Beza Pavlova - Krok 3

Krok 4

Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a pomarańcze okrój nożem i wykrój z nich segmenty.

Beza Pavlova - Krok 4

Krok 5

Na dolny blat bezy wyciśnij średniej wielkości rozetki kremu jedna przy drugiej, tak aby pokryły cały blat. Między rozetki ułóż owoce rządkami - truskawki, maliny, borówki i segmenty pomarańczy.

Beza Pavlova - Krok 5

Krok 6

Ciasto przykryj blatem bezy, delikatnie przyciskając. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi owocami i listkami mięty.

Beza Pavlova - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest zamarynowanie owoców z likierem grand manier i skórką limonki.

6

Opinie o przepisie

  • Bogdan Miroslawski

    Bogdan Miroslawski

    robiłam jest pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Rusnarczyk

    Zofia Rusnarczyk

    Super pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Borun

    Anna Borun

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • BOGDAN SZLIFIRSKI

    BOGDAN SZLIFIRSKI

    dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna kałaska kałaska

    anna kałaska kałaska

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kazia roza

    kazia roza

    wyglada apetycznie napewno dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Beza Pavlova - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej