Bruschetta z pomidorami – przepis z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Bruschetta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
3256 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1850 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

6 łyżek

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

3 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój bagietkę na 12 kromek. Ułóż na blasze, posyp Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Bruschetta - Krok 1

Krok 2

Każdą kromkę polej odrobiną oliwy. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni do momentu, aż będą złociste.

Bruschetta - Krok 2

Krok 3

Sparz pomidory, zdejmij z nich skórkę, wykrój środek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj w miseczce z posiekanym czosnkiem, julienne z bazylii, dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Bruschetta - Krok 3

Krok 4

Nakładaj na grzanki po łyżce doprawionych pomidorów. Bruschetta jest najsmaczniejsza na ciepłym pieczywie, podawaj zaraz po przygotowaniu.

Bruschetta - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Itzz_lipronek

    Itzz_lipronek , 27.01.2025

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna  Ayuk

    Katarzyna Ayuk , 01.03.2020

    Pychota szybka potrawa na spotkanie z przyjaciółmi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej  Czwarnóg

    Andrzej Czwarnóg , 30.05.2019

    ok!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 05.08.2016

    szału nie robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Kozyra

    Daniel Kozyra , 18.05.2015

    Przepycha danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bruschetta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ser w cieście
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BruschettaBruschetta

Grzanki kojarzą się przede wszystkim z chrupiącym dodatkiem do kremowych zup albo sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba. Studenckie menu tostami stoi! Czy można zatem potraktować grzanki jako patent na szykowną przekąskę? Jasne, że tak! Pod warunkiem, że zainspirujesz się przepisem na bruschettę prosto z Włoch. Miej pod ręką pomidory, czosnek i świeżą bazylię. Te powszechnie dostępne produkty pozwolą wyczarować bruschettę idealną.

Dla kogo?

Przepis na bruschettę jest genialny w swojej prostocie. Zachwyci wszystkich niecierpliwych smakoszy – by przygotować tę słynną włoską przekąskę, wystarczy zaledwie kwadrans.

Na jaką okazję?

Idealnie sprawdzi się nie tylko jako przystawka, ale również lekka kolacja lub śniadanie. Bruschetta z pomidorami to coś zupełnie innego niż zwykła kanapka z warzywami. Śmiało podasz ją gościom, gdy wpadną na przyjęcie w śródziemnomorskim stylu.

Czy wiesz, że?

Bruschetta została wynaleziona przez włoskich rolników, prawdopodobnie plantatorów oliwek. To oni wpadli na to, by przypiec chleb na ogniu, polać go oliwą i posypać solą. Z czasem klasyczny przepis wzbogacony został dodatkami, a sama bruschetta zrobiła olśniewającą kulinarną karierę – nie tylko we Włoszech, ale również na całym świecie.

Dla urozmaicenia:

Skropione oliwą podpieczone pieczywo do bruschetty wyśmienicie smakuje w towarzystwie pomidorów, czosnku i bazylii. Przepis na bruschettę warto modyfikować. Można serwować ją także w wersji z szynką parmeńską, mozzarellą i rukolą lub z pokruszonym serem feta, oliwkami oraz pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi.