
Składniki
5 szklanek
2 opakowania
400 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2
Gotowy budyń przelej do salaterki, posyp malinami. Podawaj z podpłomykiem.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny, kobalaminy (witaminy B12), witaminy C, witaminy A, potasu, folianów, miedzi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Budyń waniliowy z malinami
Smakowity budyń waniliowy z malinami z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom podwieczorków na słodko. Z podpłomykiem będzie się prezentować wyjątkowo apetycznie.
Dla kogo? To szybka i prosta przekąska, w której bez wątpienia zasmakują i dzieci, i dorośli. Nie od dziś wiemy, że budyń i owoce to duet idealny! Śmiało dodawaj do posiłku zarówno te świeże, jak i mrożone. Taki podwieczorek na pewno zjesz ze smakiem.
Na zdrowie! Waniliowy budyń z malinami zawiera dużo folianów (48,6 µg, czyli 24,3% RWS), czyli różnych aktywnych związków m.in. kwasu foliowego, który bierze udział w procesie produkcji krwi – uczestniczy w tworzeniem oraz dojrzewaniu czerwonych krwinek. Poza tym odpowiada także za zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.
Czy wiesz, że? Budynie można podzielić na te słodkie oraz słone. Do słodkich dodawane są zazwyczaj: orzechy, ser, karmel, bakalie, owoce i słodzone sosy. Natomiast do słonych budyniów wykorzystuje się: warzywa, grzyby (najczęściej suszone) oraz mielone mięso drobiowe lub cielęce.



































