Bułeczki maślane

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

396 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

50 gramów

500 gramów

250 mililitrów

40 gramów

70 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 100 g mąki.

Krok 2

Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

3 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.

Krok 4

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, resztę mąki i mleka, szczyptę soli i wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.

Krok 5

Do ciasta dodać rozpuszczoną Kasię i wyrobić je.

Krok 6

Blachę wysmarować Kasią i oprószyć mąką.

Krok 7

Formować z ciasta małe, okrągłe bułeczki, układać je na blasze i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 8

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i obsypać makiem lub czarnuszką.

Krok 9

Piec 25 minut w temperaturze 200˚C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej