Bułeczki maślane

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

396 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

500 gramów

250 mililitrów

40 gramów

70 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 100 g mąki.

Krok 2

Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

3 żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.

Krok 4

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać utarte żółtka, resztę mąki i mleka, szczyptę soli i wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.

Krok 5

Do ciasta dodać rozpuszczoną Kasię i wyrobić je.

Krok 6

Blachę wysmarować Kasią i oprószyć mąką.

Krok 7

Formować z ciasta małe, okrągłe bułeczki, układać je na blasze i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 8

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i obsypać makiem lub czarnuszką.

Krok 9

Piec 25 minut w temperaturze 200˚C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej