Bułeczki z makiem i sezamem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

163

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

rozczyn:

1.3 szklanki

1 szklanka

2 dekagramy

ciasto:

1.3 szklanki

1 łyżeczka

1.6 szklanki

1 dekagram

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozczyn: podane składniki wymieszać z 2 szklankami letniej wody, przykryć, zostawić na noc.

Krok 2

Ciasto: obie mąki przesiać do miski, dodać sól, pokruszone drożdże i szklankę letniej wody.

Krok 3

Wymieszać, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 4

Następnie rozczyn połączyć z ciastem i dokładnie wyrobić.

Krok 5

Uformować kulę, posmarować olejem, przykryć i odstawić na 1,5 godziny - do wyrośnięcia.

Krok 6

Gdy ciasto podwoi objętość, jeszcze raz wyrobić i ponownie odstawić na 1 do 1,5 godziny.

Krok 7

Następnie krótko zagnieść i podzielić na 6 porcji, tworząc wałki.

Krok 8

Każdy wałek podzielić na trzy części, uformować bułeczki.

Krok 9

Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Krok 10

Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut.

Krok 11

Jajko rozmącić z łyżką wody, posmarować bułeczki i posypać je makiem i sezamem.

Krok 12

Bułeczki lekko naciąć wzdłuż.

Krok 13

Piec 25 minut w temp. 200 stopni C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułeczki z makiem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułeczki z makiem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułeczki z makiem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułeczki z makiem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułeczki z makiem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułeczki z makiem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułeczki z makiem i sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej