Bułki drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

20 dekagramów

1 opakowanie

12 sztuk

1.5 szklanki

1 łyżeczka

3 szklanki

1 łyżka

1

1 puszka

150 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczyn: -20 dkg drożdży + 1 szkl. ciepłego mleka + 2 łyżki cukru + mąki tyle, żeby było gęste = rozrobić. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia.

Krok 2

12 żółtek + 1 1/2 szkl. cukru + łyżeczka czubata soli = zmiksować na puszystą pianę; - Kasię + łyżkę smalcu = rozgrzać w 2 szkl. mleka.

Krok 3

Do utartych żółtek wlewać lekko ciepłą Kasię i zaczyn, wsypywać mąkę, miksować dotąd aż się da. Wsypywać resztę mąki. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od rąk i miski.

Krok 4

Następnie posypać mąką, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie formułować średniej wielkości placuszki. W środek włożyć łyżeczkę marmolady lub owoce.

Krok 5

Owoce najlepiej obtoczyć w mące, aby nie wypływał z nich sok. Uformowane bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 min.

Krok 6

Na koniec, bułki posmarować białkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Piec w temperaturze 170 stopni w piekarniku 'góra/dół' około 17 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bułki drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułki drożdżoweBułki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe to doskonała słodka przekąska na każdą okazję, która przypadnie do gustu całej rodzinie. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy, dodatek do kawy czy prowiant na wycieczkę. Bułeczki drożdżowe są miękkie i puszyste. Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować jajek oraz mąki pszennej, które wpłyną na puszystość wypieku. Najważniejszym składnikiem tego typu bułeczek są jednak drożdże. Na 500 g mąki wystarczy 15 g świeżych lub 7 g instant. Świeże drożdże przed dodaniem do ciasta należy, w zależności od przepisu, rozpuścić w wodzie lub w wodzie z cukrem. W przypadku wersji instant nie jest to koniecznie. Jako nadzienie do bułek drożdżowych może Ci posłużyć dżem o ulubionym smaku (np. malinowym lub truskawkowym) oraz owoce, najlepiej jagody, wiśnie, czereśnie lub śliwki. Pasować też będą słodki twarożek oraz masy: czekoladowa, budyniowa, makowa i kajmakowa. Dodatkowej słodyczy nada bułeczkom kruszonka. Przyrządź te smaczne drożdżówki, wybierając swoje ulubione nadzienie.