Burgery z indyka i kaszy jaglanej

z salsą z pomidorów i awokado

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

593 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

382 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

751 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

4 sztuki

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mielone mięso pomieszaj z kaszą jaglaną czosnkiem, połową posiekanej kolendry, łyżeczką pasty chili. Dopraw do smaku kminem rzymskim, przyprawą curry i Delikatem Knorr.

Burgery z indyka i kaszy jaglanej - Krok 1

Krok 2

Z mięsa uformuj okrągłe kotlety, nadając im kształt hamburgerów. Na rozgrzanej Ramie smaż hamburgery, po około 6 minut z każdej strony. Upewnij się przy tym że są one dosmażone w środku. Smażąc mięso na Ramie nadasz mu maślanego aromatu i jednocześnie zachowasz czystość, bo Rama nie pryska podczas smażenia.

Burgery z indyka i kaszy jaglanej - Krok 2

Krok 3

Przygotuj salsę. Pomidory i awokado pokrój w kostkę o grubości do jednego centymetra. Przełóż do miski, dodaj drobno pokrojoną czerwoną cebulę, odrobinę pasty z czosnku i chili, ketchup Hellmann's, oliwę i pozostałą część kolendry i posiekany drobno szczypior. Całość wymieszaj, dopraw limonka do smaku i jeśli zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Burgery z indyka i kaszy jaglanej - Krok 3

Krok 4

Bułki przekrój na pół również posmaruj Ramą i zapiecz na złoty kolor. Hamburgery ułóż na bułce z sałatą, przykryj salsą z pomidorów i awokado.

Burgery z indyka i kaszy jaglanej - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • elzbieta jastrzębowska

    elzbieta jastrzębowska

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leski Michał

    Leski Michał

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Tomaszewski

    Jan Tomaszewski

    nie dobre Xddd

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery z indyka i kaszy jaglanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery z indyka i kaszy jaglanejBurgery z indyka i kaszy jaglanej

Sekretem udanych burgerów z indyka są odpowiednio doprawione mięso oraz pełna smaków kolorowa salsa. Mięso indycze jest delikatne, dlatego pasują do niego bardziej wyraziste dodatki. W przepisie znajdziesz pastę chili, świeżą kolendrę oraz przyprawy – curry i kmin rzymski. Mielone mięso w połączeniu z takimi dodatkami oraz kaszą jaglaną, zyska wyrazisty smak. Uformuj z niego kotleciki w kształcie pasującym do wielkości bułek i umaż. Na salsę składają się pokrojone w kostkę warzywa, owoce oraz pikantne dodatki. Delikatnym pomidorom i awokado odpowiedniego smaku nada sok z limonki, pasta z czosnku i chili oraz ketchup. Przygotowanie salsy nie zajmie Ci dużo czasu – wystarczy posiekać wszystkie składnik, połączyć je, dodać oliwę oraz świeżą kolendrę i szczypior. Takie zestawienie gwarantuje intensywny smak i konsystencję, dzięki której łatwo nałożysz salsę do burgerów. Aby bułki były chrupiące, posmaruj je tłuszczem i podpiecz przez chwilę na złoty kolor. Do środka włóż sałatę, mięso i salsę. Smacznym dodatkiem do tego dania będą domowe frytki. Spróbuj!