Chlebowe figurki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

164

22 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

50 dekagramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

2 sztuki

10 dekagramów

140 mililitrów

50 sztuk

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej do salaterki, dodaj suszone drożdże i dobrze wymieszaj.

Krok 2

Świeże drożdże trzeba najpierw rozmieszać z 3 łyżkami mleka i szczypta cukru, poczekać, aż zaczną się burzyć, wlać do mąki i całość wymieszać łyżką.

Krok 3

Do mąki z drożdżami dodać: cukier, sól, 1 całe jajko i 1 białko (żółtko zachowaj), rozpuszczoną Kasię i cieple mleko.

Krok 4

Wymieszaj składniki mikserem, następnie wyrabiaj ciasto przez 5 minut.

Krok 5

Zostaw w ciepłym miejscu na 1h, wyjmij na posypaną mąką stolnicę, zagnieć rękoma.

Krok 6

Zrób szablon z papieru przedstawiający ludzika wysokiego na około 16 - 18 cm i szerokość na 3 cm, drugi szablon przedstawia gęś o wymiarach 14 cm długości, 20 cm wysokości.

Krok 7

Rozwałkuj ciasto na ok. 1 cm. Przyłóż szablon, wytnij ludziki i gęsi. Przygotuj blaszkę posmarowaną Kasią i układaj figurki, ozdabiaj je rodzynkami.

Krok 8

Wymieszaj żółtko ze skondensowanym mlekiem i posmaruj gotowe figurki.

Krok 9

Zostaw na 20 minut, żeby ciasto urosło. Gęsi posyp grubymi kryształami cukru, nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni C i włóż blaszkę do piekarnika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebowe figurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebowe figurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebowe figurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebowe figurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebowe figurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebowe figurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebowe figurki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej