Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

5

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 mililitrów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

5 łyżek

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesyp mąkę, dodaj sól i stopniowo dolewaj wodę wyrabiając ciasto. Na koniec dodaj przyprawy i zagnieć do połączenia składników. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do rąk. Ciasto przykryj czystą, bawełniana ściereczką i odstaw na 30minut.

Krok 2

W garnku podsmaż olej/oliwę, dodaj pokrojoną drobno marchew i cebulę, podsmaż na małym ogniu przez ok 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodaj całą zawartość kaszotto, zalej 300 ml wrzącej wody, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 3

Ugotowane kaszotto przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimne, dodaj do niego pokrojoną natkę, kolendrę i dymkę. Zamieszaj. Blat podsyp mąka, ciasto rozwałkuj dość cienko (ok 2-3mm) podziel na równe kwadraty. Na środek każdego z nich ułóż farsz, złap za przeciwległy brzeg i uformuj kształt trójkąta

Krok 4

Gotowe pierogi gotuj we wrzącej osolonej (łyżeczka soli na 3 litry wody) wodzie, gdy wypłyną na powierzchnię trzymaj je jeszcze przez ok 7 minut. Wyjmij, odcedź z nadmiaru wody.

Krok 5

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, odsączone z wody pierogi podsmaż krótko z obu stron. Podawaj gorące z zimnym jogurtem greckim i świeżą kolendrą.

Aleksandra nerdycook.in

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej