Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

5

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

133 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

250 mililitrów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

5 łyżek

1 łyżeczka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesyp mąkę, dodaj sól i stopniowo dolewaj wodę wyrabiając ciasto. Na koniec dodaj przyprawy i zagnieć do połączenia składników. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej mąki. Ciasto powinno być sprężyste i nie lepić się do rąk. Ciasto przykryj czystą, bawełniana ściereczką i odstaw na 30minut.

Krok 2

W garnku podsmaż olej/oliwę, dodaj pokrojoną drobno marchew i cebulę, podsmaż na małym ogniu przez ok 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodaj całą zawartość kaszotto, zalej 300 ml wrzącej wody, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 3

Ugotowane kaszotto przełóż do miski i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie zimne, dodaj do niego pokrojoną natkę, kolendrę i dymkę. Zamieszaj. Blat podsyp mąka, ciasto rozwałkuj dość cienko (ok 2-3mm) podziel na równe kwadraty. Na środek każdego z nich ułóż farsz, złap za przeciwległy brzeg i uformuj kształt trójkąta

Krok 4

Gotowe pierogi gotuj we wrzącej osolonej (łyżeczka soli na 3 litry wody) wodzie, gdy wypłyną na powierzchnię trzymaj je jeszcze przez ok 7 minut. Wyjmij, odcedź z nadmiaru wody.

Krok 5

Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, odsączone z wody pierogi podsmaż krótko z obu stron. Podawaj gorące z zimnym jogurtem greckim i świeżą kolendrą.

Aleksandra nerdycook.in

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące pierogi z orientalnym kaszotto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej