Ciasto ananasowe-ucierane

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

3 łyżki

200 gramów

3 łyżeczki

80 gramów

0 gramów

1 puszka

dodatkowo:

2 dekagramy

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuścić cukier na dnie tortownicy wysmarowanej obficie Kasią, tworząc lekki karmel, a następnie wyłożyć ściśle plastrami ananasa.

Krok 2

Do każdej dziurki w owocu włożyć połówkę orzecha. Pozostawić do ostygnięcia

Krok 3

Jajka zmiksować z cukrem i dodać miękką Kasię.

Krok 4

Miksując nadal całość, dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz syrop ananasowy

Krok 5

Gotowe ciasto wylać na przestudzone ananasy. Piec ok. 45 min. w temp. ok. 170 st.

Krok 6

Upieczone, ale jeszcze ciepłe ciasto przełożyć na talerz lub tacę, przewracając delikatnie do góry dnem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej