Ciasto drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

206 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 kilogram

150 gramów

100 gramów

500 mililitrów

6 sztuk

200 gramów

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 opakowanie

dodatkowo:

1

1 sztuka

kruszonka:

80 gramów

50 gramów

50 gramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób wykonania ciasta: Mąkę przesiej do miski, roztop Kasię. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 2

Będziesz mogła sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre, jeśli rozczyn nie będzie rósł, to lepiej nie wykorzystuj tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie.

Krok 3

Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem.

Krok 4

Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką.

Krok 5

Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczoną, ciepłą Kasię i olej.

Krok 6

Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.

Krok 7

Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką.

Krok 8

Nakryj miskę kołderką (ściereczką), aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu.

Krok 9

Od czasu do czasu zaglądaj pod „kołderkę" (nie rób tego za często, bo ono tego nie lubi) i sprawdzaj jak dużo ciasto urosło. Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę, a nawet i dłużej.

Krok 10

Gdy ciasto już wyrośnie, przełóż je na stół posypany mąką i zagnieć ponownie.

Krok 11

Przed wstawieniem do pieca posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem lub jeśli wolisz, posyp kruszonką.

Krok 12

Ciasto należy upiec na piękny złocisty kolor. Możesz sprawdzić, czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, nie rób tego za często, bo otwierając stale piekarnik możesz przyczynić się do zakalca.

Krok 13

Piec w temp. 180-190 stopni.

Krok 14

Sposób wykonania kruszonki: Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.

Krok 15

Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. To jest mała porcja, przy większej ilości ciasta lepiej zrobić od razu podwójna porcję.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bardzo prosta chałka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości, lecz jego przygotowanie nie jest wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Możesz wykorzystać do jego przyrządzania zarówno drożdże świeże, jak i suszone. Pierwsze z nich mają najkrótszy termin przydatności, lecz ciasto przygotowane przy ich pomocy smakuje lepiej niż to na bazie drożdży w torebkach. Przed dodaniem ich do ciasta, należy je „zaktywizować” przez wykonanie zaczynu. Korzystając z drożdży świeżych, warto pamiętać, by były one świeże. W przeciwnym wypadku istnieje prawdopodobieństwo, że ciasto nie wyrośnie prawidłowo. Oprócz tego, składniki dodawane do drożdży w czasie przygotowywania ciasta nie mogą być zbyt gorące – ich temperatura nie powinna być wyższa niż temperatura ludzkiego ciała. Ciasto drożdżowe wykonuje się zwykle z mąki pszennej. Nie może się też obyć bez mleka, ale z powodzeniem zastąpisz je jogurtem lub śmietaną. Do słodkich ciast drożdżowych dodaje się także biały lub brązowy cukier. Alternatywę dla nich stanowi miód lub melasa. Koniecznie sprawdź nasz przepis.