Ciasto drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

59

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 łyżki

300 mililitrów

0.5 opakowania

3 sztuki

1 szklanka

4 szklanki

1 opakowanie

kruszonka:

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wlać olej.

Krok 2

Z 300 ml mleka odlać do miski 150 ml, następnie do 150 ml mleka dodać drożdże i wymieszać, aż się rozpuszczą i wlać do miski.

Krok 3

3 jajka wymieszać z 1 szklanką cukru i cukru waniliowego i także wlać do miski.

Krok 4

Wszystko wymieszać razem trzepaczką i stopniowo dodawać mąkę, aż będzie jednolitą masą.

Krok 5

Ciasto będzie troszkę luźne i takie ma być.

Krok 6

Zamknąć pokrywą miskę, wsadzić na 1,5 minuty do mikrofali i zostawić do wyrośnięcia.

Krok 7

Gdy wyrośnie, na wysmarowaną blachę wylewamy ciasto.

Krok 8

Można dodać świeże owoce i posypujemy kruszonką z pół szklanki mąki, 2 łyżek Kasi, 2 łyżek cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego.

Krok 9

Wszystko razem wyrobić, aż będą kuleczki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
7 osób ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe

Masz ochotę na ciasto drożdżowe, ale uważasz, że jego przygotowanie jest zbyt skomplikowane? Wypróbuj tej wersji ciasta bez wyrabiania i wielokrotnego wyrastania. Na początek wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi albo drewnianej łyżki – nie dosypuj do ciasta mąki, gdyż stanie się przez to zbyt twarde. Upieczone jest puszyste, o przyjemnym aromacie, idealnie nadaje się jako słodka przekąska lub drugie śniadanie. Zastąpisz nim np. drożdżówki. Wystarczy, że kawałki ciasta przełożysz dżemem, miodem albo serkiem waniliowym. Doskonale skomponuje się też pieczone z owocami – truskawkami albo jagodami. Jeśli planujesz ich dodatek, obtocz je najpierw w mące ziemniaczanej – nie opadną wtedy na dno i nie stracą soku. Chcąc uzyskać ciasto w wersji klasycznej, przygotuj do niego kruszonkę. Po upieczeniu i wystudzeniu możesz dodatkowo posypać je cukrem pudrem albo cynamonem. Serwuj wypiek pokrojony na duże kawałki, najlepiej z dodatkiem gorącej kawy. Wypróbuj i zobacz, jak łatwe w przygotowaniu może być ciasto drożdżowe!