Ciasto drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 dekagramów

3 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 szklanki

3 dekagramy

kruszonka:

1 sztuka

2 szklanki

0.75 szklanki

dodatki:

1 kilogram

35 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 3 łyżkach letniej wody rozrobić drożdże razem z 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżeczkami mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać Kasię, cukier, letnie mleko, jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

Krok 3

Z Kasi, mąki i cukru zrobić kruszonkę.

Krok 4

Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią. Rozłożyć na blaszce i ułożyć śliwki,potem posypać kruszonką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej