Ciasto drożdżowe

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

3 dekagramy

1 szklanka

2 szklanki

0.75 szklanki

1 opakowanie

dodatki:

1 kilogram

kruszonka:

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W 3 łyżkach letniej wody rozrobić drożdże razem z 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżeczkami mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać Kasię, cukier, letnie mleko, jajko, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

Krok 3

Z Kasi, mąki i cukru zrobić kruszonkę.

Krok 4

Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na blachę posmarowaną Kasią. Rozłożyć na blaszce i ułożyć śliwki,potem posypać kruszonką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej