Ciasto drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

28 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

5 sztuk

2 szklanki

15 dekagramów

1.5 szklanki

1100 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

kruszonka:

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do miski. Następnie dodać jajka, mleko i Kasię pokrojoną w plastry 0,5 cm. Wszystko wymieszać (niezbyt dokładnie) i odstawić na 4 -5 godzin.

Krok 2

Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy lub arakowy. Ciasto wyrobić ręką w misce. Na koniec dodać bakalie.

Krok 3

Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych Kasią. Posypać kruszonką lub wyrównać dłonią umoczoną w oliwie. Wstawić do zimnego piekarnika.

Krok 4

Ustawić temperaturę na 140 stopni C do czasu wyrośnięcia ciasta (ciasto zrówna się z wysokością foremki). Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto zarumieni się, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.

Krok 5

Czas pieczenia około 1 godziny i 10 minut.

Krok 6

Przepis na kruszonkę: Kasię, cukier i mąkę wymieszać i wyrobić. Następnie rozkruszyć na przygotowane ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe

Składniki, których użyjesz do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli chodzi o drożdże, to najlepiej sprawdzą się świeże. Jednak z suszonych również przygotujesz smaczny wypiek. Istnieje zasada, że im cięższe ciasto drożdżowe (to znaczy zawierające dużą ilość tłuszczu i dodatków), tym większej ilości drożdży należy użyć. Do wypieków drożdżowych stosuje się mąkę typu 500. Powinna być ona przesiana, świeża, sucha i lekko podgrzana. Pamiętaj, by tłuszcz dodawać do ciasta stopniowo, dopiero na samym końcu jego wyrabiania – dzięki temu zostanie on wchłonięty i równomiernie połączy się z resztą składników. Przygotowywanie ciasta drożdżowego powinno trwać dosyć długo. Dzięki temu zyska stosowną konsystencję i strukturę (odpowiednią porowatość). Wyróżnia się dwie metody wyrastania ciasta drożdżowego – tradycyjną, w cieple oraz wydłużoną, w lodówce. Niezależnie od tego, którą z nich wybierzesz, z naszym przepisem w nieskomplikowany sposób przygotujesz dobre ciasto drożdżowe.