Ciasto drożdżowe bardzo łatwe!

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 dekagramów

1 szklanka

1 opakowanie

5 sztuk

0.75 szklanki

1 szklanka

4 szklanki

kruszonka:

1.5 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski kruszymy drożdże, na nie wsypujemy szklankę cukru i cukier waniliowy.

Krok 2

Ubijamy jajka na sztywno i wlewamy do miski, na to wlewamy letnie mleko oraz letnią oliwę.

Krok 3

Wsypujemy na to wszystko 4 szklanki mąki tortowej i zostawiamy na 1 h, NIE MIESZAMY!!!

Krok 4

Po upływie czasu wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę, kładziemy jakiś owoc wg uznania i posypujemy kruszonką.

Krok 5

Kruszonka: Wszystko razem zagniatamy, aż zaczną się same robić kulki.

Krok 6

Posypujemy ciasto z owocem.

1

Opinie o przepisie

  • Remi Dobrzyński

    Remi Dobrzyński, 16.05.2020

    No niestety, ale zakończenie pracy na punkcie 6 nie gwarantuje, że będzie do dobry placek i ...gotowy do zjedzenia. Warto napisać, że trzeba to jeszcze wstawić do piekarnika, jak ustawić piekarnik (termoobieg lub bez termoobiegu, dwie grzałki czy jedna) na ile stopni nagrzać piekarnik i ile ma siedzieć w piekarnik oraz kiedy go wyjąć np od razu po upieczeniu, stopniowo uchylać drzwiczki piekarnika, czy w ogóle pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. etc etc Kolejna uwaga - wnioskuję, że zamiast roztopionego masła/margaryny proponujesz tutaj oliwę - więc warto podać jaką: z oliwek, z pestek winogron czy zwykły olej rzepakowy a może słonecznikowy albo określenie dowolną Skoro przepis w tytule ma określenie "łatwy" to oznacza, że jest to przepis dla początkującego więc trzeba wszystko dokładnie opisać. W cieście drożdżowym bardzo ważne jest odpowiednie ustawienie temperatur i potem uważne obchodzenia się z pieczonym lub upieczonym ciastem. Warto też przestrzec, że ciasto po upieczeniu może na środku się zapaść co nie oznacza, że jest nie dobre. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe bardzo łatwe! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe bardzo łatwe! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe bardzo łatwe! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe bardzo łatwe! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe bardzo łatwe! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe bardzo łatwe! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe bardzo łatwe! - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej