Ciasto drożdżowe bardzo łatwe!

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

5 sztuk

1 łyżka

4 szklanki

10 dekagramów

0.75 szklanki

0.5 szklanki

kruszonka:

2 sztuki

1.5 szklanki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski kruszymy drożdże, na nie wsypujemy szklankę cukru i cukier waniliowy.

Krok 2

Ubijamy jajka na sztywno i wlewamy do miski, na to wlewamy letnie mleko oraz letnią oliwę.

Krok 3

Wsypujemy na to wszystko 4 szklanki mąki tortowej i zostawiamy na 1 h, NIE MIESZAMY!!!

Krok 4

Po upływie czasu wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę, kładziemy jakiś owoc wg uznania i posypujemy kruszonką.

Krok 5

Kruszonka: Wszystko razem zagniatamy, aż zaczną się same robić kulki.

Krok 6

Posypujemy ciasto z owocem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej