Ciasto drożdżowe z kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

147 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

1 szklanka

0.5 opakowania

0.75 szklanki

5 sztuk

2 szklanki

kruszonka:

1 opakowanie

0.75 szklanki

0.4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki wyrobić w palcach na kruszonkę.

Krok 2

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać namoczone drożdże w ciepłym mleku, pół szklanki mąki.

Krok 3

Odstawić naczynie w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Krok 4

Do zaczynu dodać resztę mąki, wyrobić ciasto  a na koniec dodać rozpuszczoną i schłodzoną Kasię, wyrobić i wyłożyć do formy, aby wyrosło. 

Krok 5

Posypać kruszonką, piec w 160 stopniach przez 1,5 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej