Ciasto drożdżowe z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

5 dekagramów

1 szklanka

10 dekagramów

0.6 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

1

1 łyżeczka

1 szczypta

60 dekagramów

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię wstawiamy w rondelku do gorącej wody, by się roztopiła, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy mieszamy z rozrobionymi w odrobinie ciepłego mleka drożdżami oraz solą. Dodaj resztę letniego mleka, cukier, całe jajo, żółtka i skórkę cytrynową lub aromat cytrynowy.

Krok 2

Wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec schłodzoną Kasię i wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od boków i dna naczynia, oraz od naszych dłoni. Nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 3

Wiśnie po umyciu i wydrylowaniu lekko odsączamy z nadmiaru soku na sicie.

Krok 4

Blachę 22 x 37 cm smarujemy Kasią i oprószamy bułką tartą lub mąką.

Krok 5

Ciasto rozciągamy na stolnicy na wymiary blaszki, wykładamy na nie wiśnie posypujemy bułką tartą zmieszaną z cukrem i zwijamy ciasto tak jak na struclę.

Krok 6

Wykładamy ciasto na blaszkę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Krok 7

Pieczemy ciasto 45 min. w temp. 180 st.

Krok 8

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez posypki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto drożdżowe z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Drożdżówki z serem
czas przygotowania
70 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej