ciasto drożdżowe ze śliwkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 dekagramów

2 szklanki

0.5 kilograma

0.75 szklanki

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

kruszonka:

6 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotujemy rozczyn dla ciasta: mieszamy drożdże z łyżeczką cukru, szklanką ciepłego mleka i mąką, aby uzyskał "naleśnikową" konsystencję.

Krok 2

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Krok 3

Gdy podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałe składniki ciasta.

Krok 4

Wyrabiamy na lśniące, lekko odchodzące od ręki ciasto.

Krok 5

Śliweczki myjemy, pestkujemy, kroimy na pół i układamy na cieście.

Krok 6

Przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasto drożdżowe ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej