Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

22

69 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

335 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

250 gramów

150 gramów

3 sztuki

2 łyżeczki

150 gramów

200 gramów

0.5 łyżeczki

4 sztuki

dodatkowo:

2 łyżki

mandarynki w syropie:

1 szklanka

0.5 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mandarynki na ciasto umyj, zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Migdały zmiel w blenderze.

Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy) - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj mikserem: miękką Kasię, cukier puder, zmielone migdały, proszek do pieczenia, sodę i jajka.

Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy) - Krok 2

Krok 3

Do otrzymanej masy dodaj kaszę kukurydzianą, sok i skórkę startą z mandarynek, wymieszaj.

Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy) - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 55 minut.

Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy) - Krok 4

Krok 5

W tym czasie mandarynki umyj i pokrój na ćwiartki. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, włóż mandarynki i gotuj na maleńkim ogniu około 40 minut.

Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy) - Krok 5

Krok 6

Przestudzone ciasto wyjmij z formy, udekoruj mandarynkami, skrop pozostałym syropem i posyp płatkami migdałowymi.

Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy) - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy)Ciasto mandarynkowe (bezglutenowe, bez laktozy)

Cała rodzina zajada się ulubionym ciastem, a Ty musisz obejść się ze smakiem w wyniku diety lub alergii pokarmowych – znasz to z autopsji? Mamy na to sposób! Kto powiedział, że musisz od razu rezygnować z ulubionych wypieków? Wystarczy zamienić mąkę pszenną na kaszę kukurydzianą, a także wybrać produkty oznaczone jako te bez laktozy. Jak to działa? Sięgnij po przepis na mandarynkowe ciasto bezglutenowe bez laktozy i zajadaj się bez obaw!

Dla kogo?

Dla osób borykających się z celiakią lub nietolerancją laktozy. Tego typu przepis sprawdzi się dobrze w kuchni wszystkich tych, którzy szukają nowych, urozmaiconych receptur.

Na jaką okazję?

Zaskocz swoją rodzinę i znajomych! Ciasto mandarynkowe bezglutenowe bez laktozy łączy w sobie słodycz z lekko kwaskowatym smakiem. Takie połączenie nie ma sobie równych.

Czy wiesz, że?

Jeśli masz uczulenie na gluten, to do przygotowania wypieków warto sięgnąć po mąkę kukurydzianą, ryżową lub gryczaną.

Dla urozmaicenia:

Mandarynki możesz też zastąpić innymi owocami, na przykład pomarańczami.