Ciasto marchewkowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

117

647 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1379 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2218 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

4 sztuki

375 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

250 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

350 gramów

80 gramów

2 łyżeczki

polewa:

0.5 sztuki

350 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować tłuszczem i obsypać mąką kwadratową formę (31cm).

Krok 2

Starte marchewki włożyć do miski, spryskać sokiem z cytryny i wymieszać.

Krok 3

Pokroić Kasię na małe kawałki i włożyć do miski. Dodać cukier i ucierać elektryczną ubijaczką lub ręcznie, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.

Krok 4

Do masy dodawać po jednym jajku. Po trochu dodawać sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i koniak. Miksować na małych obrotach.

Krok 5

W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać do mieszanki suche składniki. Mieszać do połączenia wszystkich składników.

Krok 6

Dodać marchewkę, orzechy i rodzynki. Przy pomocy szpatułki wymieszać wszystkie składniki. Przełożyć masę do przygotowanej formy.

Krok 7

Piec przez około 70 minut lub do momentu, gdy szpikulec włożony do środka ciasta będzie czysty po wyjęciu (oznacza to, że ciasto jest gotowe). Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na drucianej podstawce.

Krok 8

Polewa: Wlać sok pomarańczowy do miski i powoli dodawać cukier puder. Stale mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Oblać polewą wystudzone ciasto.

Krok 9

Można udekorować marchewkami z marcepanu lub pomady.

Moje Ciasto

Dobra rada:

Ciasto można upiec bez orzechów i rodzynek, i nadal będzie pyszne. Przepis jest uniwersalny - ciasto można upiec także w keksówce, jako babeczki lub krajankę.

48

Opinie o przepisie

  • Iza Izka Muzioł Kłodzińska

    Iza Izka Muzioł Kłodzińska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Zychska

    Jolanta Zychska

    Tak Ty jest bardzo smaczne to ciasto smakowalam pycha :-) :-) :-) :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Izka Muzioł Kłodzińska

    Iza Izka Muzioł Kłodzińska

    Ja?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Wilczek

    Gabriela Wilczek

    Ja robie tez trakie ciasto ale inne skladniki . Naprawde dobry

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Gensler

    Aleksandra Gensler

    Najlepsze jest ciasto marchewkowe mojej Oleńki!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Bogdańska

    Danuta Bogdańska

    Robiłam jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Potrawiak

    Barbara Potrawiak

    Pychotka gdy upiecze moja Sandrunia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Wozniak

    Grazyna Wozniak

    Przepraszam ale nie wiem jaka to mąka samorosnąca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krystyna Szymczak

    Maria Krystyna Szymczak

    Mniam,mniam przepyszne....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Klimczyk

    Wanda Klimczyk

    Smacznego ! Szkoda ze nie moge jesc tych ladnie wygladajacych smakolykow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Ankiewicz

    Maria Ankiewicz

    Pani Anetko pozdrawiam serdecznie z nadwagą humoru :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Czerwinska

    Aneta Czerwinska

    Margaryna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Czerwinska

    Aneta Czerwinska

    Tere fere. Tyje sie od cukru i serka mascerpone. Nie powiem uwielbiam to ciasto ale nie oszukujmy sie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Czerwinska

    Aneta Czerwinska

    Ciasto tak bakalie w nim -nie. To nie keks

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Poniatowska

    Ela Poniatowska

    maka samo rosnąca??tzn,jaka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Woźniak

    Iwona Woźniak

    ja też bym zjadła ale kto mi to zrobi???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roza Mikolajczyk

    Roza Mikolajczyk

    Jeżeli jest smaczne ,proszę o przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Voisard

    Elzbieta Voisard

    Nie mam "Kasi"....co to jest?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Łukowicz

    Maria Łukowicz

    Slodkie pychotki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Musiałkiewicz

    Irena Musiałkiewicz

    lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Piłat

    Henryk Piłat

    Czy to ciasto jest dla cukrzyków?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Grabowski

    Adam Grabowski

    Przepyszne !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Landau

    Stanisław Landau

    Są zaj-smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Kościak

    Kazimierz Kościak

    No to czekam na te specjały w majowy weekend.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Grzegolec

    Danuta Grzegolec

    Bardzo dobre !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pawlik

    Elzbieta Pawlik

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Balcar

    Helena Balcar

    Pieklam pyszne polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Chrzan

    Bernadeta Chrzan

    Jeszcze nie jadłam muszę spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Nowak

    Grażyna Nowak

    Iwonko, ładnie wygląda, ale po cieście marchewkowym, które jadłam w Danii to tego nie lubię, po mimo iż nie było aż takie tragiczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to słodki specjał, który sprawdza się zarówno w połączeniu ze śmietanowymi masami, jak i w postaci smacznej babki z lukrem. Tarta marchewka skropiona sokiem z cytryny jest delikatnie kwaśna, a przez to wyrazista. Natomiast dodatek bakalii, takich jak orzechy i rodzynki, sprawia, że wypiek jest chrupiący. Ciasto pachnie cynamonem. Można też dodać do niego kardamon lub gałkę muszkatołową dla podkreślenia jego smaku. Całość, po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, polewa się lukrem na bazie soku pomarańczowego i cukru pudru. Jako dekorację dołącz wtedy do niego zrobione z marcepanu marchewki, posiekane orzechy lub kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Sprawdzi się też ozdoba wykonana z marchewki. Wystarczy ją pociąć lub zetrzeć w drobne nitki i podgotować przez chwilę w wodzie z cukrem, tak by była odpowiednio miękka. Bez względu na sposób podania, ciasto marchewkowe jest delikatne i słodkie. To doskonały dodatek do kawy i słodka przekąska o każdej porze dnia. Zapoznaj się z przepisem i dowiedz się, jak je przygotować krok po kroku.