Ciasto marchewkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

49 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szklanka

0.25 szklanki

2 łyżki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 szklanki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, rozpuszczoną letnią Kasię, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem, cynamon, bakalie, pestki i na końcu startą marchewkę.

Krok 2

Wszystko delikatnie wymieszać, piec w dowolnej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w 180 st C około 50-60 min., w zależności od piekarnika.

Krok 3

Pokroić i posypać tartą czekoladą. Smacznego:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto marchewkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto marchewkoweCiasto marchewkowe

Marchew posiada bardzo dużo cukru w porównaniu do innych warzyw, możesz jej bez obaw użyć do nadania słodkiego smaku swoim wypiekom. Wypieki przygotowywane z jej dodatkiem charakteryzują się tym, że są wilgotne i mają zazwyczaj pomarańczowy odcień. Ciasto marchewkowe, popularne niegdyś głównie w USA, cieszy się coraz większą popularnością również na innych kontynentach. Trudno się dziwić – jest smaczne, ma przyjemną dla podniebienia fakturę i można je podawać na różne sposoby, np. z bakaliami, czekoladą, pestkami dyni i cynamonem, jak w powyższym przepisie. Jeśli nie lubisz bakalii, zastąp je drobno posiekanymi orzechami włoskimi. By ciasto było bardziej dekoracyjne, możesz oblać je różnymi polewami, najlepiej cytrynową lub serową. Ich jasny kolor będzie doskonale kontrastować z ciemnym odcieniem ciasta i tym samym pięknie prezentować się na stole.