Ciasto owocowo - drożdżowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

148

1 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

45 gramów

50 dekagramów

12 dekagramów

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

60 gramów

60 dekagramów

850 mililitrów

100 gramów

80 gramów

200 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże i rozrobić.

Krok 2

Mąkę połączyć z cukrem, otartą skórką cytrynową, szczyptą soli, jajkiem oraz Kasią.

Krok 3

Na końcu dodać mleko z drożdżami.

Krok 4

Wszystkie składniki wyrobić na gładkie jednolite ciasto.

Krok 5

Przykryć, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Krok 6

W tym czasie umyć śliwki, podzielić je na połówki i usunąć pestki.

Krok 7

Morele osączyć.

Krok 8

Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na posmarowanej Kasią blasze, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Krok 9

Na cieście ułożyć śliwki i morele.

Krok 10

Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec przez 30 - 35 minut w temperaturze 200°C.

Krok 11

Po 10 minutach pieczenia posypać placek migdałami.

Krok 12

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

Krok 13

Konfiturę morelową podgrzać na małym ogniu, przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.

Krok 14

Równomiernie posmarować nią morele i śliwki.

Krok 15

Ciasto całkowicie wystudzić.

Krok 16

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (ewentualnie można dodać trochę zagęstnika do śmietany).

Krok 17

Placek owocowy pokroić na 20 kawałków równej wielkości.

Krok 18

Każdy udekorować bitą śmietaną i polać odrobiną ajerkoniaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto owocowo - drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto owocowo - drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto owocowo - drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto owocowo - drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto owocowo - drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto owocowo - drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto owocowo - drożdżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej