Ciasto pomarańczowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

3

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

100 gramów

250 gramów

3 sztuki

4 sztuki

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

50 mililitrów

1 szczypta

lukier:

200 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze i cytrynę wyszoruj, sparz, osusz.

Krok 2

Zetrzyj z nich skórkę.

Krok 3

Z pomarańczy wyciśnij sok.

Krok 4

Kasię utrzyj z cukrem na puszysty krem, dodając stopniowo jajka i żółtka oraz nieco mąki.

Krok 5

Dodaj sól, likier, skórkę startą z pomarańczy i cytryny oraz sok.

Krok 6

Wsyp pozostałą mąkę i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Krok 7

Wymieszaj.

Krok 8

Przełóż ciasto do posmarowanej Kasi i posypanej bułką tartą formy keksowej o długości 26 cm.

Krok 9

Piecz ok. 80 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Krok 10

Cukier puder utrzyj z sokiem pomarańczowym i polukruj zimne ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto pomarańczowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto pomarańczoweCiasto pomarańczowe

Masz ochotę na smaczną słodką przekąskę lub wypiek, który podasz na niemal każdą okazję? Sprawdź przepis na ciasto pomarańczowe – jego zaletą jest niewątpliwie łatwość przygotowania oraz delikatny, słodki smak. Czas na przygotowanie: na początek skompletuj wszystkie składniki. Następnie sparz i osusz owoce: pomarańczę i cytrynę. Zetrzyj z nich skórkę, a z pomarańczy wyciśnij sok. Kostkę do pieczenia ucieraj z cukrem, do czasu uzyskania konsystencji puszystego kremu. Stopniowo dodawaj też jajka oraz trochę mąki. Wyrazistego aromatu nadaje likier pomarańczowy, wlej go do mieszanki razem z cytryną, skórką pomarańczy oraz sokiem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie powstałe ciasto przełóż do posmarowanej kostką do pieczenia formy keksowej. Ciasto jest już prawie gotowe – wstaw je do piekarnika na kilkadziesiąt minut, a w międzyczasie przygotuj lukier. W tym celu utrzyj cukier puder z sokiem pomarańczowym. Wyjmij ciasto z piekarnika i polej lukrem. Serwuj je z gorącą herbatą lub szklanką ciepłego mleka. Udanych wypieków!