Ciasto z bitą śmietaną

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 szklanka

6 sztuk

2 łyżki

1 łyżeczka

bita śmietana:

500 gramów

2 opakowania

4 łyżki

dodatki:

10 gramów

1 szklanka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Białka ubić, stopniowo dodając cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wyłożyć na natłuszczaną blachę. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.

Krok 2

Bita śmietana: Śmietanę ubić z usztywniaczami i cukrem.

Krok 3

Ciasto z bitą śmietaną: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować częścią bitej śmietany. Wcisnąć wiśnie, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posmarować pozostałą masą. Posypać startą czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z bitą śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej