Ciasto z musem pomarańczowym

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

2 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

mus pomarańczowy:

0.5 litra

2 opakowania

0.25 opakowania

3 łyżki

bita śmietana:

400 mililitrów

3 łyżki

2 opakowania

1 opakowanie

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek i oliwę i ocet. Tortownicę wysmarować Kasią i posypać.

Krok 2

Przelać ciasto. Piec 20 min. w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawić do wystygnięcia.

Krok 3

Mus pomarańczowy: odlać około 1/2 szklanki soku. Wymieszać w nim budynie i cukier. Resztę soku zagotować z Kasią. Wlać rozpuszczone budynie i gotować ok. 3 minut na wolnym ogniu.

Krok 4

Gorącą masę wylać na biszkopt i zostawić do wystygnięcia.

Krok 5

Bita śmietana: rozpuścić galaretkę cytrynową w 1/2 szklanki gorącej wody, zostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Krok 6

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i śmietan fix. Na koniec dodać rozpuszczoną galaretkę. Masę wylać na mus pomarańczowy. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu, zostawić do lekkiego stężenia. Wylać na wierzch i zostawić w lodówce na kilka godzin. Smacznego !!!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z musem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z musem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z musem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z musem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z musem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z musem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z musem pomarańczowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej