Cygańska Droga

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

15 dekagramów

1 szklanka

5 sztuk

30 dekagramów

3 łyżki

10 dekagramów

2 łyżki

1 łyżeczka

krem:

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 szklanki

dodatki:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Utrzeć Kasię z cukrem, dodawać po jednym żółtku.

Krok 2

Gdy masa będzie dobrze utarta, dodać resztę składników.

Krok 3

Białka z jajek ubić i dodać na końcu, delikatnie wymieszać.

Krok 4

Masę podzielić na połowę i upiec dwa oddzielne placki.

Krok 5

Wystudzić.

Krok 6

Przygotować krem budyniowy.

Krok 7

Kasię utrzeć z cukrem i dodawać po łyżce budyniu.

Krok 8

Można też dodać kilka kropel aromatu waniliowego.

Krok 9

Galaretkę przygotować według przepisu i zastygniętą podzielić na niewielkie paski.

Krok 10

Na pierwszy placek ciasta wykładamy połowę masy budyniowej.

Krok 11

Na tym układamy 4 rzędy biszkoptów pozostawiając odstępy miedzy nimi na galaretkę. Najczęściej nie czekam, aż zastygnie mocno tylko prawie zastygającą wylewam w przestrzenie między biszkoptami.

Krok 12

Na to wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem.

Krok 13

Polewamy polewą i wstawiamy na 24 godz. do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cygańska Droga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cygańska Droga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cygańska Droga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cygańska Droga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cygańska Droga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cygańska Droga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cygańska Droga - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kopiec kreta na blachę
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cygańska DrogaCygańska Droga

Jeszcze nie jadłaś zapiekanej papryki z wędzonym serem? Zawsze musi być ten pierwszy raz i na pewno od razu ci zasmakuje. Faszerowane papryki z powodzeniem można nazwać inną odmianą zapiekanek - mięsny farsz, ser i pomidorowy smak to przecież charakterystyczne składniki każdej domowej zapiekanki. Warto przyrządzić je na obiad lub kolację, bo na pewno przypadną do gustu domownikom. Przyrządzenie dania zajmie ci zaledwie pół godziny. Najpierw wydrąż papryki, uważając, żeby żadnej nie uszkodzić. Przyrządź farsz, smażąc na patelni mięso mielone (możesz wybrać dowolny rodzaj) z dodatkiem posiekanej cebuli. Jeśli lubisz, dodaj odrobinę czosnku, który nada ostrości. Dodaj sos oraz pomidory z puszki. Wcześniej je posiekaj, żeby łatwo było nabierać je na widelec. Możesz do smaku dołożyć świeże zioła - natkę pietruszki lub bazylię. Tak przygotowany farsz włóż do wydrążonych papryk, posyp serem lub zmieszaj go wcześniej z mięsem i zapiecz w piekarniku. Nie zapomnij przykryć papryk odkrojonymi kapeluszami. Drobiowe roladki z szynką, ananasem i serem https://www.przepisy.pl/przepis/drobiowe-roladki-z-szynka-ananasem-i-serem Roladki z szynką to idealne rozwiązanie na kolację lub jako przekąska podczas domowego przyjęcia. Przygotowanie roladek wcale nie należy to trudnych zadań. Poradzisz sobie z nimi w zaledwie pół godziny. Największą zaletą roladek jest fakt, że równie dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno. Mięso z kurczaka rozbij na cienkie kotlety i posmaruj wcześniej przygotowaną pastą. Na każdym plasterku mięsa połóż mozzarellę, szynkę i ananasa. Taka kompozycja jest naprawdę wyborna – smak ananasa doskonale pasuje do kurczaka, a mozzarella jest świetnym dodatkiem. Zwiń roladki tak, żeby brzegi były zawinięte do środka. Całość zepnij wykałaczką, która przytrzyma roladki podczas smażenia. Podawaj pokrojone z plastry z dowolnymi dodatkami, jak na przykład sos, ryż lub surówka. Roladki równie dobrze smakują także solo.