Cytrynowy sernik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

195

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

300 gramów

100 gramów

3 łyżki

masa:

1 opakowanie

0.5 sztuki

1 opakowanie

350 mililitrów

dodatkowo:

2 sztuki

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, cukier i wodę zagotowujemy w garnczku i dodajemy pokruszone herbatniki.

Krok 2

Powstałą masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Krok 3

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w około 150 ml wody i odstawiamy do wystygnięcia (pilnujemy aby nie stężała).

Krok 4

Mleko wlewamy do wysokiego naczynia i wsypujemy do niego krem karpatkowy i miksujemy do uzyskania sztywnego kremu.

Krok 5

Dodajemy do niego sok z połówki cytryny i ostygniętą galaretkę.

Krok 6

Herbatniki układamy na dnie tortownicy, na nie wykładamy masę i chłodzimy w lodówce przez około 15 minut.

Krok 7

Na masę układamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy zimną lub tężejącą galaretką pomarańczową, którą przyrządziliśmy wg przepisu na opakowaniu.

Krok 8

Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężało.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cytrynowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cytrynowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cytrynowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cytrynowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cytrynowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cytrynowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cytrynowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej